Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва дава 1 млн. евро за възстановяване на разрушената детска болница в Киев

10 юли 2024, 17:53 часа • 3178 прочитания

Литва дарява 1 милион евро за възстановяване на детската болница "Охматдит" в Киев и други медицински заведения, поразени от руските атаки.

"Единственият начин да спрем една терористична държава, е да увеличим подкрепата за победата на Украйна. Единственият справедлив начин да подкрепим възстановяването на Украйна, е да накараме агресора да плати", заяви литовският премиер Ингрида Шимоните.

Още: България предложи рехабилитация на деца, пострадали при удара по болницата в Украйна

Зверството на Русия

Преди два дни, на 8 юли, руските сили извършиха атака срещу Киев и други градове в Украйна като Кривой Рог и Днипро. Една от руските ракети - X-101 - порази директно детската болница "Охматдит" в столицата.

Още: Литва глоби с милиони компания за криптовалути, помагаща на руснаци да избегнат санкциите

Малко след края на спасителните операции градските власти в Киев обявиха, че броят на загиналите при нападението е нараснал до 34 души. Сред жертвите, загинали при удара в Киев, има пет деца.

Двама души загинаха в "Охматдит", 14 - в жилищна сграда, 7 - в бизнес центъра "Доминион", 9 - в клиника "Адонис", двама - в близост до метростанция "Лукяновска". Ранени са 121 души, сред които 10 деца. Нанесени са щети и разрушения на 129 сгради.

Още: Украинската прокуратура: Решението за атаката по "Охматдит" е взето от висшето ръководство на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес