Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва даде транзитен коридор за украинско зърно към балтийските пристанища

04 октомври 2023, 11:29 часа • 1889 прочитания

Литва отвори коридор за транзит на украинско зърно към балтийските пристанища, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, съобщи „Киев Индипендънт“.

"Русия унищожава храна, Литва я доставя", написа министърът в социалната мрежа „X“.

Увеличение на доставките за Африка

Още: И трите черноморски пристанища на Украйна заработиха, руският флот е безсилен

"Беше приет и договорен коридор за транзит на зърно до балтийските пристанища, което облекчава натиска на украинската граница и увеличава доставките за Африка и отвъд нея", каза министърът.

Министърът на земеделието на Украйна Микола Солский заяви, че украинските селскостопански товари, насочени към литовското пристанище Клайпеда, ще бъдат проверявани директно на пристанището, вместо на полската граница, за да се ускори транзитът.

Украйна търси алтернативни маршрути за износа си на зърно след едностранното оттегляне на Русия от Черноморската инициатива за зърно през юли.

Коридорите на солидарността

Още: Полша и Украйна се споразумяха да ускорят транзита на украинско зърно през Литва

Като един от водещите производители на зърно в света, доставките на Украйна играят важна роля за изхранването на страните от глобалния Юг.

Коридорите на солидарност на ЕС, въведени през май 2022 г., играят основна роля в изпращането на украинската продукция, като улесняват транзита на над 45 млн. метрични тона селскостопански продукти.

Други държави също се съгласиха да помагат на Украйна при транспортирането на нейното зърно. Хърватия предостави пристанищата си за украинския износ, а Румъния се съгласи да разшири транспортната си инфраструктура, като се надява да транзитира 60% от цялата украинска продукция.

Още: Седем кораба с украинско зърно напуснаха успешно черноморските пристанища въпреки руските заплахи

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес