Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Льо Пен я грози затвор за присвояване на пари от Европейския парламент

30 септември 2024, 16:45 часа • 582 прочитания

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен отрече да е нарушавала каквито и да било правила. Тя и хора от партията ѝ "Национален сбор" бяха изправени пред съда, обвинени в присвояване на средства на Европейския парламент.

Пристигайки в съда в Париж, Льо Пен заяви, че „не сме нарушили никакви политически и регулаторни правила на Европейския парламент“. Тя обеща да представи „изключително сериозни и изключително солидни аргументи″ в процеса.

Деветседмичният процес ще бъде внимателно наблюдаван от политическите съперници на Льо Пен - тя е силен претендент в надпреварата за наследник на Еманюел Макрон на следващите президентски избори през 2027 г. Всичко това се случва в момент, когато новото правителство, доминирано от центристи и консерватори, току-що встъпи в длъжност след парламентарните избори през юни и юли. Някои наблюдатели очакват, че процесът може да попречи на депутатите от "Национален сбор", включително на самата Льо Пен, да играят пълноценно опозиционната си роля в парламента, защото ще бъдат заети да се съсредоточат върху защитата на партията.

Откакто се оттегли формално от поста лидер на партията преди три години, Льо Пен се опитва да се позиционира като основен кандидат, способен да привлече по-широк кръг избиратели. Усилията ѝ се отплатиха, като партията постигна значителни успехи на последните избори както на европейско, така и на национално ниво. Но една осъдителна присъда може сериозно да подкопае стремежа ѝ да заеме място в Елисейския дворец, пише Reuters.

Още: В новото правителство на Франция парадоксът остава

Десетки обвиняеми

"Национален сбор" и нейни 27 висши служители са обвинени, че са използвали пари, предназначени за парламентарни сътрудници на ЕС, за да плащат на служители, които вместо това са вършили политическа работа за партията между 2004 и 2016 г. Това е в нарушение на разпоредбите на Евросъюза.

Льо Пен, чиято партия смекчи антиевропейската си позиция през последните години, отрича да е извършила нарушения. Тя твърди, че случаят е политически мотивиран.

„Парламентарните сътрудници не работят за парламента. Те са политически асистенти на избрани служители, политически по дефиниция“, твърди тя в своя защита. „Питате ме дали мога да определя задачите, които съм възлагала на моите асистенти - това зависи от уменията на всеки човек. Някои от тях пишеха речи за мен, а други се занимаваха с логистика и координация“.

Ако бъдат признати за виновни, Льо Пен и съподсъдимите ѝ могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор и да платят глоби в размер до 1 милион евро всеки.

Снимка: БГНЕС

Още: Партиите на Орбан и Льо Пен сформираха третата най-голяма група в ЕП

Льо Пен може да бъде спряна да се кандидатира за президент

Възможно е да бъдат наложени и допълнителни наказания загуба на граждански права или невъзможност Льо Пен да се кандидатира за поста президент. Марин Льо Пен зае второ място след Макрон на президентските избори през 2017 г. и 2022 г. Тя беше председател на партията от 2011 до 2021 г., а сега оглавява групата на депутатите от "Национален сбор" във френския парламент.

"Национален сбор" вече върна пари на ЕС

Въпреки че тя отрича всякакви престъпни действия, партията ѝ вече е върнала 1 млн. евро на Европейския парламент, заяви адвокатът на парламента Патрик Мезонюв. От тази сума 330 000 евро са пряко свързани с предполагаемата злоупотреба със средства от страна на Марин Льо Пен.

Съдебното производство произтича от сигнал от 2015 г., подаден от Мартин Шулц - тогавашен председател на Европейския парламент - до френските власти за възможна измама с европейски средства от страна на членове на "Национален сбор". Шулц също така сезира Европейската служба за борба с измамите, която започна отделно разследване по въпроса.

Подозренията на Европейския парламент се засилиха още повече, когато организационна схема от 2015 г. показа, че 16 европейски депутати и 20 парламентарни сътрудници заемат официални длъжности в партията - роли, които не са свързани с предполагаемите им задължения като служители на парламента на ЕС.

Последвалото разследване установи, че някои сътрудници са били договорно свързани с други членове на ЕП, а не с тези, за които са работили в действителност, което навежда на мисълта за схема за отклоняване на европейски средства за заплащане на партийни служители във Франция.

Още: Стивън Кинг орисва Тръмп да свърши като Марин льо Пен във Франция

Разследващите съдии стигнаха до заключението, че Льо Пен, в качеството си на лидер на партията, е организирала разпределянето на бюджетите за парламентарна помощ и е инструктирала членовете на ЕП да наемат лица, заемащи партийни постове. Тези лица са били представяни като парламентарни сътрудници на ЕС, но в действителност се твърди, че са работили за "Национален сбор" на различни длъжности.

Юридическият екип на Европейския парламент търси обезщетение в размер на 2,7 млн. евро за финансови щети и щети, нанесени на репутацията. Тази сума съответства на 3,7 млн. евро, за които се твърди, че са част от измамата, минус 1 млн. евро, които вече са изплатени.

По време на европейските избори през 2014 г. "Национален сбор" спечели рекордните 24 места за евродепутати, като завърши на първо място във Франция с 24,8% от гласовете, изпреварвайки дясноцентристите и социалистите. Този скок доведе до значителен финансов приход за партията, която по това време беше изправена пред сериозни проблеми с парите.

Жан-Мари льо Пен - бащата на Марин льо Пен, който ръководеше партията от 1972 до 2011 г., няма да се яви в съда заедно с бившите си колеги поради здравословни проблеми. През юни съдът го призна за неспособен да даде показания, тъй като вече е на 96 години. Той има 11 предишни присъди, включително за насилие срещу длъжностно лице и реч на омразата. Жан-Мари льо Пен отрича да е извършвал нарушения, когато е бил лидер на партията. „Аз не съм избирал кои асистенти да ми бъдат назначени. Това беше решено от Марин льо Пен и други. Аз само подписвах договорите“, заяви той.

Източник: Reuters

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес