Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куп ВИДЕА с убити и пленени руснаци: Украйна няма намерение да отстъпва от Курск (ОБЗОР)

12 август 2024, 09:55 часа • 7881 прочитания

Каква е основната цел на Украйна с операция "Курск"? Анализите в това отношение продължават вече 6 дни, след като Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) осъществиха светкавична операция и навлязоха 20-30 километра навътре на руска територия, в Курска област.

Украинските цели в Курск

Целта е да се разтегли максимално зоната, в която руската армия трябва да отбранява позиции, да се нанасят максимални загуби на руската армия и да се дестабилизира Русия с факта, че режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не е способен да защити границите на Руската федерация. Това гласи отговорът на анонимен източник от украинската администрация пред AFP.

Един от OSINT анализаторите Емил Кастехелми споделя подобна позиция в профила си в "Х", но с уточнението, че не вярва Русия да изтегли толкова много сили от фронта в Украйна, че да се опита да си върне загубеното в Курска област максимално бързо. Според него, сегашната окупирана от украинците територия не е толкова ценна за Путин, колкото окупираното от руснаците в Украйна. Но Кастехелми предупреждава – войната е явно война и на руска територия, което Кремъл трябва да включва в плановете си в много направления.

По-различно е мнението на председателя на комисията по отбрана на Бундестага Маркус Фабер. "Украинският напредък показва на руснаците, че техният диктатор не контролира нищо. Добра основа за мирни преговори с наследника на Путин и за "преговори с Путин" пред Трибунала в Хага":

Същевременно The Times публикува материал, в който пише, че режимът на Путин готви мащабен удар по "центрове за вземане на решения" в Украйна. Като прелюдия западното издание обръща внимание на нощта на 10-ти срещу 11-ти август, когато Украйна свали цели 53 дрона "Шахед" от 57 изстреляни от Русия, но не успя да се справи с 4 севернокорейски балистични ракети KN-23, 1 от които удари къща и уби баща и син. Ръководителят на Украинския център за противодействие на дезинформацията Микола Коваленко обаче смята, че това е просто сензационна публикация, а не сценарий, който ще бъде бързо изпълнен.

(КАРТА) Междувременно се появиха сателитни снимки, показващи как руснаците правят нови окопи и укрепени позиции при Курската АЕЦ. Тя се намира до град Курчатов, на около 50-тина километра от сегашната линия на бойните действия (Коренево – Мартиновка (източно от Суджа) – Рилск) т.е. доста далеч. Но руските военно-пропагандни канали също се тревожат, че украинците се укрепват на вече превзетата територия - а колумнистът на Forbes Дейвид Акс, който пише само за войната в Украйна, също обръща внимание - ВСУ копаят окопи и планират да останат в Курска област. Окопите не значат, че украинците няма да продължат напред, добавя той и цитира руския военен блогър Александър Харченко, който описва терена в Курска област като този при Авдеевка, напомняйки колко много жертви са дали руснаците, за да превземат украинския град, при това когато Украйна страдаше от недостиг на боеприпаси. Сега обаче САЩ помагат по-активно и руската армия ще трябва да се бори с украински военни, които са готови да ги посрещнат:

Продължават да излизат видеокадри, показващи колко неподготвена беше хваната руската армия в Курска област. Нови, а и по-стари видеа сочат както сериозни руски загуби в жива сила (ВИДЕО, 18+ - може да се гледа в "Х" от регистрирани потребители и само ако са логнати, има предупреждение за съдържание с насилие), така и много пленени. В руски телеграм канали, както и в украински, има коментари, че са пленени между 500 и 1000 руски войници – число, което няма как да бъде потвърдено по независим път за момента. Появи се и информация за успешна украинска атака с дронове срещу руска военна колона, съставена от войници на 272 мотострелкови полк, който досега се биеше в Харковска област - с няколко десетки убити и около 100 ранени (ВИДЕА с пленени руски войници, 18+):

Същевременно популярният руски военно-пропаганден канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, съобщава за украинска атака на ГКПП Колотиловка. "Очевидно ВСУ не се отказват от плановете си за разтягане на нашите отбранителни формирования, създаване на максимален брой точки на напрежение и опити за пробив на изток, за да отрежат Белгород от север", констатира каналът и предупреждава, че "разрешаването на кризата е още далеч": ВСУ са и в Белгородска област: Прогноза - Русия няма да си върне загубеното година (ОБЗОР – ВИДЕО)

Отделно, "Рибар" пише, че все още руснаците удържат Мартиновка, но украинските атаки там не спират: "Превземането на населено място ще позволи на ВСУ да ограничат снабдяването на Суджа, а в случай на настъпление в южните предградия, напълно да изолират населеното място". Каналът предупреждава, че освен действията в Белгородска област, вече има струпване на украински сили в посока Брянска област. Оценката на "Рибар" е, че украинците вече са спрели с големия брой активни бойни действия, но нападат Мартиновка и Коренево, докато в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично се отбелязва, че руските въоръжени сили още не извършват широкомащабни операции в Курска област и че явно руснаците изградиха добре укрепени позиции и съоръжения по границата с Украйна, но не отделиха достатъчно войници, с които "да напълнят" въпросните съоръжения и сега страдат. Тази украинска операция вече поставя Путин в ново положение - той трябва да вземе някакво по-драстично решение, защото ВСУ овладя руска земя, смятат анализаторите от ISW. Те обръщат внимание и на материали в руски опозиционни медии като "Верстка" и "Агентство.Новости", които подсказват, че засега руското военно командване мисли да ползва наборниците в Курска област за щурмови операции, а не да ги изтегли в тил поради много по-малкия им опит и умения. Задържане на повече наборници на предна линия и повече жертви сред тях ще са социално-политически проблем за Путин, смята ISW. Военният кореспондент на "Известия" и виден руски пропагандист Александър Сладков се оплаква, че в Курска област руснаците били като вратар на джаги и украинците успявали да ги заобиколят и да им се появяват в тила, по фланговете: "По същия начин действахме ние в Дебалцево (2014 година - когато Русия отричаше, че прави въоръжена инвазия в Украйна с паравоенни групи). А на изток от Коренево украинците пробиват, има нови видеокадри (КАРТА) от удари с руски дронове "Ланцет" по украинска бронирана техника:

Показателно е и как руските пропагандни канали искат да представят нещата – че "полски наемници и нацисти" нападали. Това беше казано първо от чеченския генерал Апти Алаудинов, дясната ръка на чеченския лидер Рамзан Кадиров: Кадировците принудиха руски войник да им се извини и нарекоха руснаците "орки" (ВИДЕО). Но като контрапункт добре се вижда какво вършат руските власти за цивилните руснаци – много малко, след като те се спасяват сами. Кметът на Беловска община Николай Волобуев също прикани чрез личния си канал в Телеграм жителите на общината да се евакуират, защото "обстановката е много напрегната" - там вече имаше украински атаки. Показателно е и, че до момента няма никакви официални данни, споделени от руска институция, за брой убити цивилни в Курска област – със сигурност такива ще има, но няма типични за руската армия събития като например нарочен ракетен обстрел на цивилен обект: Руски удар в Донецка област: Поразен супермаркет и убити цивилни (ВИДЕО и СНИМКИ)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

След само 3 дни на по-малко от 100 руски пехотни атаки дневно (в един от тях бяха 101), вече интензивността на боевете на фронта в Украйна отново расте. За денонощието на 11 август е имало 124 бойни сблъсъка, с 10 повече на дневна база съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб.

Запазва се тенденцията номер едно и номер две като интензивност на боевете да са Покровското и Лиманското направления. В Покровското има 41 отбити руски пехотни атаки, а в Лиманското – 21. Няма обаче никакви по-сериозни данни за по-големи успехи в тези направления – например "Рибар" пише, че руснаците настъпвали в горските пояси при река Волча в Покровското направление, припомнете си какво е значението на реката: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР - ВИДЕО)

В Торецкото направление има само 8 руски пехотни атаки, но и "Рибар", а и украинският телеграм канал Deep State съобщават за малък руски напредък в селата Ню Йорк и Пивнично.

В Краматорското направление не спират руските атаки към Часов Яр – 11 и през изминалото денонощие, но няма значима промяна на позиции. А от Кураховското направление, където е имало само 6 руски пехотни атаки, се появиха нови видеокадри на спряна с огън и гръм руска атака с бронирана техника югозападно от Григоровка - и руският пропагандист Семьон Пегов продължава да пише как руснаците "очистват" Красногоровка, което повтаря от почти 2 седмици и явно това е знак, че на руската армия там не ѝ е толкова лесно:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес