Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куп предупреждения: Украйна ще допусне ключов пробив на фронта (ОБЗОР - ВИДЕО)

24 юли 2024, 09:59 часа • 5745 прочитания

Украйна изпитва сериозни затруднения срещу продължавата да натиска бясно руска армия – специално в Покровското направление. Това направление е най-горещото, с най-интензивни боеве от октомври, 2023 година насам, като изключим някои дни от времето на руската офанзива в Харковска област, започнала на 10 май, 2024 година.

(КАРТА) Критично тежка е ситуацията в Покровското направление, аламира известният украински журналист Юрий Бутусов в публикация в личния си профил във Facebook: Украински журналист, критикуващ Зеленски и военното командване, бяга от мобилизация. По думите му, за седмица руснаците са напреднали с 6 километра към линията Мирноград – Покровск и са на само 14 километра от Мирноград. Ако руската армия влезе в Мирноград, ще има отлична отправна точка за атака на самия Покровск, предупреждава Бутусов. И напомня, че Покровск е последната украинска крепост преди руските сили да стигнат на границата на Днепропетровска област.

Бутусов посочва какви са проблемите по негова информация – най-вече лошо управление на украинските военни части в това направление. "Руското командване атакува на първо място онези бригади, които имат най-слабо управление, организация и координация", заявява създателят на "Цензор.нет". И добавя, че има липса на подготвени фортификационни позиции, което не позволява на украинската армия ефективно да спре руската на нито едно място в Покровското направление. Бутусов конкретно дава пример – най-често руската пехота, в малки щурмови групи, напредва по жп линии, дава огромни жертви, обаче не може да бъде спряна заради липсата на укрепления. Критичен проблем е липсата на единично компетентно управление на всички части, опериращи с дронове и системи за електронно заглушаване, добавя той. Бутусов признава и, че главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски и украинският генщаб не стоят със скръстени ръце, обаче изглежда реакцията е закъсняла, въпреки че руските планове отдавна са били очевидни. "Ситуацията изисква фокусиране в посока поне една бригада с качествен щаб, който може да подобри контрола на битката на различни части в района на пробив и подкрепата на резервните бригади, които задържат фланговете на пробив на врага при Мирноград", обобщава журналистът и пита защо командването на украинските сухопътни сили държи в резерв десетки командири с боен опит за сметка на неопитни ръководители (комбригадири, както ги нарича Бутусов с препратка на миналото им от съветско време): Тръмп като спасител на Украйна: Планът на Борис Джонсън и силата на армията (ОБЗОР – ВИДЕО)

Позицията на Бутусов се споделя и от популярния украински телеграм канал Deep State. Каналът пусна специална публикация, в която предупреждава, че има опасност 1-ви и 3-ти батальон на 31-ва бригада и на опитната 47-ма механизирана бригада (тя беше основна ударна сила в неуспешната украинска контраофанзива от лятото на 2023 година) да бъдат обкръжени в района на селата Лозоватско и Прогрес (КАРТА). Deep State твърди, че бърз руски успех при Лозоватско има, защото една от пехотните бригади напуснала "хаотично" позиции в периода 20-21 юли и сега 47-ма бригада не може да компенсира. Бойци от 31-ва бригада предупреждават местното командване какво може да се случи – обкръжение, но засега командването на бригадата не ги изтегляло. "Ръководството на ротите практически отсъства, защото командирите им са ранени или убити", добавя Deep State и напомня случая с Авдеевка и базата "Зенит".

Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке напълно подкрепя Deep State и добавя, че според него в Торецкото направление също има подобна опасност от обкръжение на украински части, в районите на селата Ню Йорк и Зализно (КАРТА). Почти 80% от общо 18 руски пехотни атаки за денонощието на 23 юли са станали при Зализно и Пивнично, казват от украинския генщаб. "В момента има заплаха от обкръжаване на украинските части на две места. Всеки път в резултат на комбинация от хаотично изтегляне на определени части, твърде малко възможности за реакция на армията и липса на последващи заповеди за организирано изтегляне на други части", заключва Рьопке, като твърди, че основната жилищна част на Ню Йорк е в руски ръце – на база геолокализирани видеокадри от стрелба с БТР Брадли, като германският журналист не счита, че това прочистване със стрелба на руски позиции е било успешно, без да дава аргументи защо мисли другояче (КАРТА). Той дава пример за некомпетентно командване в украинската армия на по-ниско ниво – видеокадри от обстрел по група украински войници и как те се движат нагъсто, което позволява да бъдат убити и ранени повече от тях. Примерът е от Харковска област – от граничното с Русия село Сотницки Казачок, което към 2001 година има само 26 души население (ГЕОЛОКАЦИЯ):

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете по целия фронт в Украйна се запазва на изключително високо ниво. 152 са бойните сблъсъци между украинската и руската армия, което е само с 3 по-малко на дневна база, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Логично, в Покровското направление руските пехотни атаки са най-много – 41, като украинският щаб признава вече, че освен северният район и линията Новоалександровка – Прогрес – Новоселовка Перша, руснаците атакуват бурно и в южната част, при Яснобродовка. (КАРТА) Поне половината от Новоселовка Перша вече е в руски ръце, изчислява Юлиян Рьопке на база геолокализирани видеокадри от обстрел с дронове по сградата на училището на селото, което подсказва, че там има руски позиции: Украйна купува оръжие с руски пари от ЕС, Русия радикализира законите си (ОБЗОР – ВИДЕО)

Извън Покровското и Торецкото направление, през изминалото денонощие най-много руски пехотни атаки е имало в Краматорското направление – 14 на брой. Следват Харковското направление и Лиманското направление – по 13 руски пехотни атаки, като за Харков изрично украинците включват североизточното спрямо град Вовчанск (Волчанск) село Тихо, което подсказва подновен опит на руснаците да заобиколят в полукръг Вовчанск и да преобърнат ситуацията там. Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише, че в Глубоко руснаците си върнали някои позиции - но не повтаря тръгнали много силно от над денонощие руски опорки, че цялото село пак било превзето от руснаците, за което няма абсолютно никакви достоверни данни и геолокализирани видеокадри.

(КАРТА) В Кураховското направление изглежда Украйна скоро ще загуби градчето Красногоровка, с 16 000 души население преди старта на пълномащабната война. Това градче е арена на свирепи боеве от началото на 2024 година. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук обаче пише в обзора си, че северната част на Красногоровка все още е под украински контрол.

Предвид случващото се там и връщането отново в руски ръце на селата Урожайно – Старомайорско, които са на 9 километра южно от Велика Новоселка и югозападно от сегашната линия на боеве в Кураховското направление, украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец посочва, че явно руското командване иска да върне всички загубени позиции при лятната украинска контраофанзива от 2023 година и по-специално пак да притисне Угледар. От казаното от Машовец е ясно, че руснаците имат по-големи тактически успехи от изток, по линията на боевете от Маринка – Красногоровка – Григоровка, макар и не особено значими (превзети са Новомихайловка, по-голямата част от Парасковеевка и източната плюс централната част на Григоровка). Всичко това отново на жестока цена, а според Машовец руснаците все още имат сериозни пролеми и не могат да изтикат украинската армия на запад от пътя Маринка - Угледар:

"Все още не е възможно за руснаците да пробият до Курахово. Дори линията Остро - Максимилияновка все още е невъзможно да бъде достигната от руските сили. Боевете за Константиновка ще струват още повече войници и техника на руснаците. Повторното превземане на Старомайорско и Урожайно в рамките на боеве през цялата зима и пролет коства обезкървяването на 60-та руска мотострелкова бригада и едва ли може да се счита за изключителен резултат", обобщава украинският експерт. Едва ли руското военно командване ще получи нови подкрепления предвид развитието на ситуацията в другите направления на фронта, където се хвърлят резерви (Покровското и Харковското направление) – значи ще трябва да се оправя със собствени сили и разполагаеми сега ресурси, смята Машовец, който вижда и в този участък на фронта следното: руската армия прилага пак същата тактика на постепен напредък, с много кървави боеве и много жертви, а не постига бърз пробив.

Междувременно, руските военни блогъри масово възроптаха срещу проектозакон, който предвижда руските военни командири да могат да налагат наказания на свои подчинени, ако ползват лични устройства за комуникация и навигация (мобилни телефони и т.н.). Основната причина - такива "джаджи" не са безопасни и могат да бъдат засечени от украинците, което да доведе до унищожителен удар. Блогърите масово посочват, че това е единственият начин да има адекватно техническо осигуряване и логистика в много части в руската армия - примери за какофонията има в дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната): Държавната дума иска арест и полеви затвор за руски военни със смартфони на фронта

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес