Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Културна революция във френските тайни служби

31 януари 2023, 11:58 часа • 1228 прочитания

Културна революция във френските тайни служби, така френското издание Le Monde е озаглавило материала си за реформите във френското разузнаване, става ясно от Twitter. 

От ноември 2022 г. Генерална дирекция за външна сигурност претърпя безпрецедентна вътрешна реорганизация, която насърчава интегриран модел, съчетаващ анализ, техника и действие. Прилича на скучна административна социология, всъщност е малка дворцова революция в сърцето на френските тайни служби. 

Влизайки в сила на 1 ноември 2022 г., реорганизацията в рамките на Главна дирекция за външна сигурност наруши вътрешните баланси и разби бароните, които структурираха тази институция в продължение на близо четиридесет години. Това доведе до голяма игра в света на френското разузнаване и концентрира властта в ръцете на общото ръководство на службата, което в момента се заема от дипломата Бернар Емие. Накрая разби идеята за автономна агенция за техническо разузнаване, като Американската агенция за национална сигурност, допълва изданието на сайта си. ОЩЕ: Около 7500 потенциални терористи се следят от службите във Франция

Тази реформа, обявена в средата на лятото на 2022 г., доведе до изчезването на водещия отдел на Главна дирекция за външна сигурност, а именно този на разузнаването.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес