Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба: Скъпи германци, спрете да се оплаквате и да усложнявате работата на Украйна

19 октомври 2024, 21:02 часа • 2015 прочитания

Скъпи германци, бъдете така добри да не ни усложнявате излишно работата. Така се обърна бившият външен министър на Украйна Дмитро Кулеба към германското общество на Франкфуртския панаир на книгата, където бе гост на 18 октомври.

"Имате право, когато казвате, че умората на украинците се забелязва с просто око. Но опитайте се вие да водите такава изтощителна война срещу такъв враг в продължение на 2,5 години и да не се изморите", заяви той и добави, че, разбира се, преди всичко Украйна трябва да бъде силна, но европейците също трябва да помнят собствената си сила "и да ни помогнете, а не да се оплаквате от трудностите".

"Така че, моля ви, не ни правете работата още по-трудна – не ни принуждавайте да ободряваме не само себе си, но и вас. Нека всеки си върши работата за общата кауза", призова ги той. 

Припомняме, че германският канцлер Олаф Шолц разкритикува Плана за победа на президента Зеленски и заяви, че нищо няма да е в състояние да промени решението му да откаже на Киев доставката на крилати ракети Taurus. Шолц отхвърли ключовите точки от Плана за победа на Зеленски

В същото време френският ежедневник Le Monde съобщи, че САЩ вече нямат принципни възражения срещу поканата на Украйна в НАТО и това може да повлияе на позицията на Германия, която блокира стъпките за присъединяване на Киев към Алианса.

Още: САЩ подкрепиха плана на Зеленски за победа на Украйна

Според европейски дипломат, цитиран от изданието, ако кандидатът на демократите Камала Харис спечели президентските избори в САЩ през ноември, е напълно възможно Джо Байдън да започне работа по поканата на Украйна в НАТО още по време на преходния период по предаването на властта.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес