Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба: Още не са ни дали Patriot, свалянето на руски ракети не вкарва Запада във войната (ВИДЕО)

29 август 2024, 15:37 часа • 1462 прочитания

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба отбеляза, че доставката на някои от обещаните системи за противовъздушна отбрана Patriot ("Пейтриът") се забавя, и призова партньорите да ускорят процеса.

Празни обещания - засега

По време на разговор с медиите преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел той каза, че от април, когато Украйна поиска допълнителни бройки Patriot, „е постигнат добър напредък“, но някои системи все още не са доставени.

„Призовавам всички страни, които обещаха системи Patriot преди месеци, най-накрая да ги доставят. Те са налични, готови са. Липсва само окончателната „зелена светлина“. Каквито и да са причините, време е да се действа. Навлизаме в есента, а в понеделник видяхме как ще се държи Русия“, подчерта Кулеба, визирайки масираната руска ракетна атака от 26 август.

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли беше обявено, че САЩ, Германия и Румъния „бързо“ ще предоставят на Украйна допълнителни батареи Patriot, а Нидерландия ще осигури компоненти за още една Patriot. Все още нито една от тези батареи не е доставена, като последната система "Пейтриът", която пристигна в Украйна, беше дадена от Германия няколко дни преди началото на срещата на върха, писа наскоро Bloomberg: Bloomberg: Страни от НАТО обещават ПВО на Украйна, но не изпълняват.

Този месец Берлин съобщи, че е предоставил на Украйна нова система IRIS-T с малък обсег на действие и че до края на годината ще даде още четири системи с различен обхват. Испания заяви, че ще прати на Украйна още една батарея за противовъздушна отбрана Hawk през септември.

Дмитро Кулеба заяви, че планира да повдигне на срещата на министрите и опасенията на Украйна относно значителния период от време, който може да измине между обещанието за военна помощ и нейното реално предоставяне. Това прави невъзможно ефективното планиране на действията на бойното поле, подчерта топ дипломатът на страната, цитиран от "Украинска правда".

Кулеба отбеляза, че също така ще призове партньорите си да инвестират в производството на оръжията, от които Киев се нуждае, в самата Украйна, тъй като това е по-евтин и ефективен подход: Съюзниците вече купуват оръжие от Украйна и го пращат на фронта: Стотици милиони са в играта.

Партньорите да свалят руски ракети над Украйна - не е ескалация, смята Кулеба

Украинският министър коментира и темата с евентуалното сваляне на руски ракети в украинското небе от страна на западните съюзници, основно Полша. Президентът Володимир Зеленски отдавна настоява за това, но наскоро полският военен министър призна, че решението е в ръцете на НАТО и че там има "скептицизъм": МиГ-29 от Полша за Украйна: Лоши новини за Зеленски.

Използването на системите за противовъздушна отбрана на ЕС за защита на украинското въздушно пространство няма да ги превърне в страни в конфликта, заяви Кулеба в интервю за Politico. "Не поставям под съмнение готовността на Полша да създаде защитни механизми, но те не могат да го направят сами. Нуждаем се от партньори, които ще ги подкрепят в това", отбеляза той.

Кулеба също така нарече „невалиден“ аргумента, че участието на други държави в унищожаването на руските ракети ще ги направи участници във войната и ще доведе до ескалация. "Не се влиза във война, като се сваля ракета или дрон, който се приближава към теб и всъщност може да причини щети на собствената ти територия", каза той. Именно това се случи в Полша през 2022 г.: Официално: Падналата на полска територия през 2022 г. ракета е от украинска ПВО система.

„Говорим за самолети в полското въздушно пространство, но и за възможността за прехващане на руски ракети в украинското въздушно пространство“, допълни Кулеба.

По-рано днес той усили натиска над съюзниците да позволят и удари дълбоко в Русия със западни оръжия: Пред ЕС: Украйна поиска разрешение за западни оръжия дълбоко в Русия, Борел подкрепи (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес