Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край с помилването: Как Путин промени правилата на играта за руските затворници на фронта

25 януари 2024, 18:30 часа

През последната година и половина руските власти изпращаха затворници на фронта в Украйна с обещанието за амнистия и заличаване на криминалното досие - така дори осъдените за тежки престъпления имаха шанс да бъдат освободени след шест месеца договор, ако оцелеят, разбира се. Но предвид нарасталите нужди от пушечно месо във водената от руския диктатор война тази практика е останала в миналото. Сега вместо помилване затворниците остават с условни присъди, а подписваните от тях договори вече са със срок до края на войната.

Реклама

Съобщения с подобно съдържание могат да бъдат видени в много групи в социалните мрежи, където роднини на осъдени споделят условията, при които близките им биват вербувани от наказателните колонии, разкрива материал на руската служба на BBC.

Как биваха примамвани затворниците в началото?

Масовото набиране на затворници започна през лятото на 2022 г., като дейна роля в него имаше покойният вече собственик на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. След това неговите функции бяха поети директно от военното министерство на Шойгу като затворниците биваха отправяни основно в ротите на специалната военна част "Шторм Z" и попадаха в най-горещите точки на фронта.

Още: Позната руска рецепта за Украйна: Готви се лъжа с подправка "трагедия"? (ВИДЕО)

Първоначално условията бяха доста изкушаващи за затворниците - примамваха ги с 6 месеца на предна линия, след това завръщане у дома и пълна амнистия. Съгласно тази схема по сведения на самия Пригожин са били вербувани близо 50 000 осъдени. Журналисти и правозащитници дават приблизително същите цифри. Хиляди вербувани са загинали, но има и много, включително осъдени за тежки престъпления, които са се върнали в Русия и се разхождат необезпокоявано там.

От новите данни обаче става ясно, че досегашните условия са били премахнати и от август 2023 г. е създадена нова военна част "Шторм V", чиито роти са  разпръснати по целия фронт, от Бахмут до Запорожие. Затворниците вече служат при напълно различни условия като договорите им се удължават автоматично, така че подобно на редовните военнослужещи по договор и мобилизираните вече не им се позволява да се приберат у дома преди края на войната. 

Условно освобождаване

Сега за затворниците, пожелали да заминат на фронта, се прилага правилото за "условно освобождаване". То се появи в руското законодателство съвсем наскоро - Държавната дума набързо прие закон през юни 2023 г., който всъщност легализира изпращането на затворници на фронта, като регламентира, че те могат да бъдат условно освободени от затворите и следствените арести.

Още: Как Путин помилва убийци и канибали, за да ги прати на фронта в Украйна

Пълна амнистия и заличаване на криминалното досие може да има само ако затворниците получат държавна награда или бъдат уволнени от служба на основания, които са разрешени във военно време - при приключване на войната, загуба на здраве или достигане на пределна възраст т.е. при много по-тежки условия от тези, които се предлагаха на затворниците до миналата есен.

В този процес вече не се изисква участието на руския президент, който преди това трябваше лично да подписва укази за помилване. 

Ако подпишеш договор сега, бъди готов да умреш

Източниците на BBC споделят, че сега затворниците получават пълна заплата, всички обезщетения и други плащания в пълен размер - т.е. определят условията като малко по-добри в това отношение в сравнение с преди.

Още: Полша: ЕС допуска грешките отпреди 10 години, Путин е съвсем сериозен, че ни ще нападне

Но шансовете за оцеляване остават съвсем малки, дори по-малки от преди.

"Шансът за оцеляване е около 25%, аз съм щурмовак от 5 месеца и всяка бойна мисия ми е като за последно. От нас от ротата (обикновено числеността на една мотострелкова рота е около 100 души) останахме живи само 38 души", казва един от източниците.

Още: Руски сериен изнасилвач намери смъртта си на фронта в Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес