Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на заложническата криза в руски затвор: "Росгвардия" е ликвидирала четиримата похитители (ВИДЕО)

23 август 2024, 18:04 часа • 2483 прочитания

Заложническата криза в наказателна колония №19 в руската Волгоградска област приключи с четирима убити затворници, които бяха взели заложници сред служителите. Пленените вече са пуснати, след като „Росгвардия“ обгради обекта в Суровикино и се намеси решително, съобщи контролираната от Кремъл информационна агенция „РИА Новости“, както и редица прокремълски канали в Telegram.

Още: Затворници превзеха затвор в Русия: Убит и тежко ранени пазачи, има заложници

Заложническата криза

Припомняме, че поне четирима нападатели организираха акция в затвора, в който лежат 1230 души. Те обявиха, че са членове на „Ислямска държава“ - впоследствие, след акцията на "Росгвардия" и различни видеа от нея излезе, че поне 8 души са били убити - при това някои са били с вързани ръце и изглежда разстреляни. Съобщаваше се, че са убили поне един служител на затвора, а трима са тежко ранени. Местните власти по-късно съобщиха за общо четирима загинали служители - трима на територията на затвора и един след като е бил транспортиран в болница.

В различни Telegram канали се появи информация за самоличността на нападателите – твърди се, че са от Узбекистан и Таджикистан. В крайна сметка те са били ликвидирани от снайперисти от „Росгвардия“.

Появи се видео, в което ранен служител на наказателната колония моли Владимир Путин да изпълни условията на терористите и да им предостави хеликоптер. Твърдеше се, че нападателите са искали именно това - вертолет и 2 милиона долара. Самите те отрекоха да са имали такива искания. Заявиха, че отмъщават за терористичната атака в "Крокус Хол" край Москва. Самият диктатор е бил информиран за ситуацията.

Според Telegram канала SHOT нападателите са били въоръжени с ножове, чук и ножица и са се опитали да отрежат ухото на един от заложниците.

В друг видеоклип затворниците твърдят, че искането им всъщност е размяна на заложници. Те казват, че са пленили персонала на затвора „в името на братята мюсюлмани и затворниците“ и „установяването на шериата“, както и защото „Русия потиска мюсюлманите навсякъде“.

Нападател със самоубийствена жилетка

Смята се, че един от похитителите на ИК-19 е носил „самоубийствена жилетка“, съобщиха Telegram каналите SHOT, BAZA и Mash, които са прокремълски. Впоследствие и "РИА Новости" писа за това - и че нападателят не е успял да я активира.

Според съобщения в медиите на снимката по-долу е Рустамчон Наврузи. Според описанието, разпространено в интернет, той е осъден на седем години затвор за опит за трафик на наркотици. В ръцете си той държи предмет, който прилича на детонатор. По предварителни данни - взривното вещество е направено от бензин и промишлени течности, обемът му е 5-7 литра. Възможно е съставките да са взети от гаража, в който често работят затворници, пише Mash.

В крайна сметка системата му не е проработила, а специалните части са щурмували затвора и след стрелба са убили похитителите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес