Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кошмарът ATACMS за Крим: Уникален комуникационен център е изпепелен (ВИДЕО)

23 юни 2024, 23:39 часа
Реклама

Поредна ракетна атака срещу Крим - за това съобщават както руски, така и украински информационни канали в Телеграм.

Реклама

Цел този път изглежда е руски комуникационен център. Според един от профилите в социалната мрежа "X" на публичната разузнавателна платформа OSINT, става въпрос за удар срещу руския център за космическо проследяване и комуникация NIP-16 във Витино. Атаката е извършена с американски тактически балистични ракети MGM-140 ATACMS.

ОЩЕ: Русия свали ракета на кримски плаж, има жертви и ранени (ВИДЕО и СНИМКИ)

Какво е поразено?

Изглежда този път основна цел са били помещения, в които живеят руски офицери. Цел е била вероятно и руската мобилна наземна система за електронно заглушаване "Красуха". Основните цели на "Красуха" са бордовата радиоелектроника и бордовите системи, насочвани от радар - с други думи система, която вероятно руснаците биха използвали срещу F-16 например.

Космически център - невероятен обхват на комуникациите

Съоръжението NIP-16 в Евпатория включва две площадки, разположени на 10 километра една от друга: приемна станция на площадка 1, близо до село Витино, и предавателна станция на площадка 2, близо до село Уютно. NIP-16 отговаря за контрола над "руския GPS" - ГЛОНАСС, както и за контрола над военни сателити.

NIP-16 първоначално е предназначена за хостване на комуникационния комплекс за дълбокия Космос "Плутон", който може да поддържа контакт с космически кораби до невероятно разстояние от 300 милиона километра. Подобна способност би била достатъчна за насочване на мисии извън орбитата на Марс.

С разпадането на СССР Русия изоставя наземния контролен пункт в Крим, но украинските власти полагат усилия да го запазят. Към момента на изстрелването на космическия кораб "Фобос-Грунт" през 2011 г. площадката в Евпатория се управлява от Украинския национален център за космически средства НЦУИКС, който се очакваше да подкрепи руската мисия.

От 2012 г. руската космическа стратегия призовава за разработването на нов контролен център за дълбокия Космос преди 2030 г. Съоръжението трябваше да бъде разположено в Южна Русия. 

На 28 март 2014 г. украински уебсайт Dumskaya.net цитира неназовани източници, според които 210 от 235 служители на наземната станция в Евпатория са се съгласили да работят за руските власти. Предвид уникалната квалификация и трудов опит на персонала, неговите членове вероятно не са имали друг избор, освен да приемат руската оферта или да станат безработни.

ОЩЕ: Русия обвини САЩ за удара по кримския плаж. Едно от загиналите деца е на зам.-кмета на Магадан

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес