Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисар на Съвета на Европа иска от Радев да спре ЛГБТИ поправките в училищния закон

13 август 2024, 11:14 часа • 858 прочитания

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти призова президента Румен Радев да не подписва приетия от парламента закон срещу "пропагандата" на "различна сексуална ориентация" в училищата.

В свое кратко изявление в профила си в X О'Флеърти пише, че е дълбоко обезпокоен от прокарания закон. Той беше приет миналата сряда от 50-ото Народно събрание по предложение на "Възраждане". Това се случи с подкрепата на почти всички партии на две четения в един ден без допълнително обсъждане в комисии. Предложените текстове претендират да забраняват "пропагандата" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата. Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", пише комисарят на Съвета на Европа по правата на човека.

Призивът на О'Флеърти държавният глава да наложи вето на хомофобския закон не е единственият. В понеделник с отворено писмо над 7000 души поискаха от президента същото. Фондация "Будителките" и ЛГБТ организацията "Действие" внесоха 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации с искане Радев да наложи вето на промените. Още: Ако ученик разкрие своя различна сексуална ориентация, да го оставим да го набият ли? Анализ (СНИМКИ)

Приемането на закона, създаден по руски образец, предизвика протести в София миналата седмица.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес