Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментари за евроизборите от Путинова Русия: Възторг заради крайнодесните

10 юни 2024, 09:17 часа
Реклама

Възторг от възхода на крайнодесните на европейските избори се вихри в руското информационно пространство - сред близките до режима в Кремъл пропагандисти: 49,88% преброени гласове: "Величие" още е далеч от Европейския парламент.

"Макрон използва лятната ваканция за избори - иска да дискредитира Льо Пен"

Популярният Телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, отчита, че в Германия Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц губи от крайнодесните, представлявани от „Алтернатива за Германия“.

Във Франция пък президентът Еманюел Макрон, на фона на провала на неговата "Ренесанс", обяви разпускането на Националното събрание и предсрочни избори на 30 юни и 7 юли: След крайнодесния "шамар": Макрон разпуска парламента, нови избори във Франция (ВИДЕО).

"Вероятно решението за провеждане на предсрочни избори във Франция, както предполагат нашите колеги от (канала) "Петата република", е предназначено за отпускарския сезон сред най-активната и недоволна част от населението", твърди "Рибар". "Може би Макрон използва тази ситуация не само за да ограничи възможностите на опозицията да издигне в кратък срок свои депутати, но и за да започне кампания за дискредитиране на "Национален сбор" (партията на Марин льо Пен и Жордан Бардела) с оглед на президентските избори през 2027 г.", пише близкият до Путин пропагандист.

Снимка: Getty Images

Още: След изборите: Премиерът на Белгия подаде оставка

"Европейските крайнодесни са репресирани"

"Във всеки случай тактиката на поведение на европейските власти ще стане ясна в близко бъдеще, но тенденцията е съвсем очевидна. Националистите, евроскептиците и десните консерватори в Европа са изправени пред нова серия от репресии и натиск, срещу които ще започне медийна кампания за това как те застрашават европейската демокрация и солидарност", твърди още "Рибар".

Лидери на основните демократични формации в Европейския парламент и кандидати за ръководител на Европейската комисия още преди изборите призоваваха да не се работи с крайнодесните, които ще влязат в ЕП, защото те застрашават ценностите на Европейския съюз.

Още: "Хора на Путин няма да се допускат в ЕС": Дебатът между кандидатите за председател на ЕК (ВИДЕО)

"Някой (на фона на растящото недоволство от подкрепата за Украйна) ще бъде обвинен в симпатии към Русия и срещу него ще бъде започнато наказателно преследване, както вече се случва в някои случаи в Германия", твърди още "Рибар" относно наратива, че крайнодесните ще бъдат репресирани. И добавя - Макрон не се вслушвал толкова в гласовете на избирателите, колкото виждал заплаха в нарастването на консервативните настроения.

Още: Либералната опозиция победи Роберт Фицо на евроизборите в Словакия

Ето каква е картината в Европейския парламент към този момент:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес