Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Командирът на полка "Азов" получи награда "Герой на Украйна" (ВИДЕО)

21 март 2022, 07:59 часа • 40757 прочитания

Специална благодарност към всички, които смело бранят Украйна, изказа украинският президент Володимир Зеленски. Сред имената, които той посочи, беше и това на полка "Азов" – крайнодясна организация, която допреди войната имаше позорен статут.

В събота, 19 март, Зеленски даде награда "Герой на Украйна" на майор Денис Прокопенко – действащият командир на "Азов". Причината – защитата на град Мариупол, който вече прилича на призрак, напомнящ на Втората световна война. ОЩЕ: Взривове и въздушна тревога: Украйна е в пламъци, а населението е с последна възможност да се евакуира (ВИДЕО)

Уникалното в случая е, че видео в официалния профил на Володимир Зеленски отпреди 3 години (27.10.2019) показва визита на Зеленски в Донбас. Там той води сериозен разговор точно с бойци на "Азов" и точно с Прокопенко. В разговора украинският президент настоява "Азов" да се вразумят и да дадат път на дипломацията.

Мръсната дузина

Сюжетът на иконичния американски филм с Чарлз Бронсън предизвиква асоациация със случващото се с „Азов”. Във филма осъдени с много тежки присъди престъпници провеждат операция срещу нацистите във Франция, в рамките на Втората световна война. През 2019 година Facebook отряза достъпа на полка до социалната мрежа точно заради крайнодясна идеология. Но само преди десетина дни Facebook позволи определен тип похвали за "Азов" – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Награденият сега Прокопенко командва "Азов" вече 5 години. Той отказа да козирува, когато получи медал от Зеленски преди 3 години, при отбелязването на годишнината от Майдана – с обяснението, че не козирува на цивилни. Прокопенко е бивш лидер на агитката на феновете на футболния "Динамо Киев" и за някои той е класически футболен хулиган. Говори се, че чеченският лидер и считан за главорез Рамзан Кадиров е обещал 500 000 долара за главата на Прокопенко.

Полкът "Азов" се формира като паравоенна структура през 2014 година, като печели битката за Мариупол с проруските сепаратисти през същата година. На 12 ноември, 2014 година, "Азов" стана част от Украинската национална гвардия. Оттогава членовете му са официално украински войници. През март, 2015 година говорител на полка призна, че 10-20% от членовете му са неонацисти. През 2018 година САЩ забраниха предоставянето на оръжие на "Азов" от американски източници.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.03. - Бежанският поток не секва

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес