Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

21 юни 2024, 15:30 часа

Германският оръжеен гигант Rheinmetall е получил рамков договор от Бундесвера (въоръжените сили на Германия), който обхваща доставката на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси на стойност до 8,5 млрд. евро. Предишният контракт беше за 1,2 млрд. евро, което значи, че Берлин е увеличил с над 700% дългосрочния си ангажимент с компанията.

Реклама

Договорът беше подписан на 20 юни от Анет Ленигк-Емден, президент на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера, и представители на Rheinmetall в Кобленц.

Още: Украйна ще получи новия германски танк "Франкенщайн" срещу дронове и ракети

Помощ за Украйна от Rheinmetall

"Съществуващото рамково споразумение беше значително разширено. Поръчката е предназначена преди всичко за увеличаване на запасите на германските въоръжени сили и техните съюзници и за подпомагане на Украйна в отбранителната ѝ борба. Планира се доставките да започнат в началото на 2025 г. Основен купувач ще бъде Федерална република Германия, която ще осигури част от доставките за Украйна. Партньорските държави Нидерландия, Естония и Дания също участват в поръчката", обявиха от Rheinmetall.

Още: САЩ разшириха още повече обхвата на украинските удари по Русия

В същото време беше подписано първоначално изтегляне от рамковото споразумение, което гарантира използването на капацитета на новия завод, изграждан в Германия на площадката в Унтерлус (Долна Саксония). Тази поръчка включва и снаряди с калибър 155 мм в различни конструкции на стойност около 880 млн. евро бруто. Доставката също е планирана да започне през 2025 г. През следващите години се очаква по-нататъшно увеличаване на поръчките.

Снимка: Getty Images

Армин Папергер, който е главен изпълнителен директор на Rheinmetal, не скри радостта си, че фирмата е получила "най-голямата поръчка в най-новата история на нашата компания".

Rheinmetall ще създаде цялата верига от артилерийски боеприпаси в Унтерлус, за да може да предлага пълен пакет - снаряд, детонатор, взривен заряд и горивен заряд, който изкарва снаряда от цевта при изстрел. Годишният капацитет от 100 000 снаряда ще бъде достигнат на място от втората година на производството, като по-късно ще се увеличи до 200 000 годишно, обявиха от Rheinmetall.

Още: Третата световна война не започва само защото Украйна още се държи

Норвежка компания отваря нов завод за ракети - търсенето е голямо

Същевременно норвежкият производител на отбранителни продукти Kongsberg Gruppen обяви, че открива нов завод за ракети, за да отговори на нарастващото търсене на оръжия от страна на западните държави, изплашени от войната на Русия в Украйна и от модернизирането на въоръжените сили на Китай.

Съюзниците от НАТО се надпреварват да увеличават собственото си производство на оръжия, боеприпаси и ракети, отчасти за да снабдяват Украйна, но и за да попълнят запасите си и да могат да се противопоставят на нови заплахи.

Още: Заради помощта към Украйна: Путин заплаши Южна Корея (ВИДЕО)

Решението за изграждане на завода, сгушен сред покрити с борове хълмове край Конгсберг - на около 90 км югозападно от норвежката столица Осло - е взето през 2021 г., преди пълномащабното нахлуване на силите на Владимир Путин в Украйна. Още тогава компанията вижда повишено търсене на своите ракети. Част от това търсене дойде от Военноморските сили на САЩ, които избраха за своя флот ракетата NSM на Kongsberg - противокорабна ракета с обсег 250 км.

"След това започна (войната в) Украйна и за нас не беше изненада, че търсенето се увеличи", заяви пред "Ройтерс" ръководителят на норвежката фирма Ейрик Лие. Той говори след откриването на завода, в който ще работят 1200 души.

Още: Голяма новина: Румъния дава Patriot на Украйна, САЩ пренасочват всички поръчки към Киев

JSM и NSM: Какво могат тези две оръжия?

Съоръжението, което прилича на гигантска технологична лаборатория, струва 640 млн. крони (61 млн. долара), като норвежкото правителство отделя 200 млн. крони, а Европейският съюз - 10 млн. крони.

В една бяла стая - направо като от научнофантастичен филм - 24 роботизирани ръце, висящи от тавана, ще помагат за създаването на NSM и на нейния "братовчед" Joint Strike Missile (JSM). JSM е крилата ракета за изтребителите F-35 на "Локхийд Мартин".

Заводът ще произвежда "няколкостотин ракети годишно", заяви Лий, като отказа да посочи конкретен брой. Той не каза и с колко се разширява производството, а само, че растежът е "експоненциален". "Искаме да увеличим производството си. Разглеждаме САЩ и Австралия като алтернативи", загатна той за още заводи.

Kongsberg отказва да каже дали неговите ракети NSM са били дарени на Украйна от някои съюзници от НАТО, но през 2023 г. "Ройтерс" съобщи, че САЩ работят по предоставянето на някои от своите NSM на Киев, за да помогнат за преодоляването на морската блокада на Русия в Черно море.

Понастоящем NSM се използва от 14 държави, 11 от които са в НАТО или ЕС, заявиха от Kongsberg.

Още: Глад за кадри: Отбранителната индустрия наема служители с рекордни темпове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес