Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е фаворитът за премиер на Великобритания Риши Сунак?

24 октомври 2022, 08:10 часа

Риши Сунак остана основен фаворит за премиер на Великобритания, след като бившият лидер Борис Джонсън се отказа от надпреварата. Според британски медии, той може да получи важното назначение още в понеделник, ако застане начело на Консерваторите.

Реклама

Риши Сунак е бивш министър на финансите от 2020 г. до 2022 г., а преди това и главен секретар във ведомството - от 2019 г. до 2020 г. Член е на Консервативната партия, той е участник в парламента от 2015 година насам.

Роден е през 1980 година в Саутхемптън, като е от индийски произход. Родителите му мигрират във Великобритания от Източна Африка през 60-те години на миналия век. Сунак получава образованието си на Острова, като завършва колежа Уинчестър. Впоследствие той учи философия, политика и икономика в Линкълн Колидж, Оксфорд, а по-късно получава магистърска степен по бизнес администрация от Станфордския университет в Калифорния като стипендиант по програмата Фулбрайт .

Докато учи в Станфорд, той се запознава с бъдещата си съпруга Акшата Мурти, дъщеря на Н. Р. Нараяна Мурти, индийският бизнесмен милиардер, който основава Infosys. Така към 2022 година Сунак и Мурти са 222-рите най-богати хора във Великобритания, с общо състояние от 730 млн. британски лири. След дипломирането си той работи за Goldman Sachs и по-късно като партньор във фирмите за хедж фондове Children's Investment Fund Management и Theleme Partners.

Сунак беше избран в Камарата на общините за Ричмънд в Северен Йоркшир на общите избори през 2015 г., наследявайки Уилям Хейг. Фаворитът за премиер подкрепи Brexit на референдума за членство в ЕС през 2016 г. Той беше назначен във второто правителство на Тереза Мей като заместник-държавен секретар по въпросите на местното управление при преустройството през 2018 г. Сунак гласува три пъти в подкрепа на споразумението за оттегляне на Мей от Brexit. Когато Тереза Мей подаде оставка, Сунак подкрепи Борис Джонсън в кампанията му да стане лидер на консерваторите. След като Джонсън беше избран и назначен за министър-председател, той на свой ред назначи Сунак за главен секретар на Министерството на финансите. Сунак замени Саджид Джавид като министър на финансите след оставката му при промените в кабинета през февруари 2020 г. На този пост Сунак беше отговорен за финансовия отговор на пандемията от COVID-19 и преодоляването на нейното икономическо въздействие. Той подаде оставка като финансов министър на 5 юли 2022 г., като се позова на различията си в икономическата политика на Джонсън.

Оставката на Сунак, заедно с напускането на Джавид като министър на здравеопазването, доведе до края на управлението на Джонсън заради създалата се сериозна правителствена криза. На 8 юли 2022 г. Риши Сунак се кандидатира на изборите за ръководство на Консервативната партия, за да замени Джонсън. Той обаче загуби вота на 20 юли от Лиз Тръс, като спечели 42,6% от гласовете и се върна на задните скамейки. След оставката на Тръс заради поредната правителствена криза, Сунак участва в изборите за ръководство на Консервативната партия през октомври 2022 г. и след оттеглянето на Джонсън е основен фаворит за поста.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес