Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър увеличава защитената зона по плажовете

26 октомври 2024, 08:53 часа • 484 прочитания

В Кипър ще бъде забранено строителството на сгради на разстояние по-малко от 100 метра от брега, предаде БНР. Законовата промяна цели защита и устойчиво използване на крайбрежните екосистеми, като в същото време подкрепя и развитието на туризма, посочиха властите.

Каква е промяната? 

С промяната, предвиждана в Закона за опазване на плажовете, ще бъде увеличена защитената зона, която сега е до максимум 90 метра от брега, съобщи комисарят по околната среда Антония Теодосиу.

Предстои проучване за оценка на екологичната уязвимост на бреговете на Кипър, при което е възможно да бъдат надхвърлени 100-те метра, изисквани като минимално разстояние от Барселонската конвенция за интегрирано управление на крайбрежните зони, каза тя.

Интензивната строителна дейност и интервенции по крайбрежието и в морето през последните години, с изграждането на вълноломи, яхтени пристанища, туристически комплекси, са влошили околната среда, отбеляза екокомисарят. Ситуацията се изостря и от климатичните промени, които водят до покачване на морското ниво и брегова ерозия.

Половин милион евро за подобряване на плажовете са заложени в бюджета за догодина, обяви заместник-министърът на туризма Костас Кумис. Плажовете са едно от сравнителните предимства на Кипър и трябва да бъдат защитени като продукт с висока стойност, каза той.

Още: Кипър забрани мобилните телефони в училищата

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес