Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър ще се включи в най-дългия интерконектор в света

17 септември 2024, 18:21 часа • 1004 прочитания

Кипър ще подкрепи кабел за пренос на електроенергия на стойност няколко милиарда евро, свързващ електрическите мрежи на Европа с Близкия изток, съобщава гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на свой източник.

За какво става въпрос?

Така нареченият Great Sea Interconnector (GSI) се стреми да свърже преносните мрежи на Гърция през Крит, Кипър и евентуално Израел в проект, струващ 2,4 милиарда евро (2,7 милиарда долара). До Кипър кабелът се оценява на 1,9 млрд. евро.

Правителството реши да подкрепи проекта на заседание на кабинета във вторник, коментира източникът, който говори при условие за анонимност. Нивото на участие на Кипър не беше ясно, като източникът каза, че това ще бъде решено по-късно.

Най-дългият интерконектор в света

При завършване това ще бъде най-дългият, с дължина 1240 км и най-дълбокият, с дълбочина 3000 метра, интерконектор за постоянен ток с високо напрежение (HVDC) в света.

"Говорим за международни води, така че в това отношение на страните е позволено да полагат тръби и кабели и т.н.“, каза Хари Цимитрас, академик и директор на PRIO Cyprus Center, който е проучил задълбочено по темата. ОЩЕ: Заради подкрепа към Израел: Хизбула заплаши Кипър с война

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес