Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Километър пеша, после с лодка за 1000 рубли: Как хората от Алтайския край достигат до здравна помощ (ВИДЕО)

22 август 2024, 20:46 часа • 1684 прочитания

Жители на Алтайския край са принудени да ходят цял километър пеша и после да наемат лодка срещу 1000 рубли, за да стигнат до медицински пункт, предаде ASTRA.

„Който не може, умира на брега, като втория ми баща миналия април“, казва жител на Алтайския край и показа как хората пресичат река Об, за да стигнат до болницата.

В района на Шелаболиха хората са принудени сами да измислят как да пресекат реката, за да получат медицинска помощ. В селото има малка аптека, но според местните там няма кой да работи.

„Сега трябва да вървите почти километър, за да стигнете до лодката, за да може някой да ви транспортира до там - за хиляда рубли. А тези, които не могат да платят или да стигнат до там, умират на брега, както вторият ми баща умря миналия април. Той излезе тук, падна и умря. И дори Министерството на извънредните ситуации не можа да го отведе. По някакъв начин го откараха в болницата, но в моргата. А как да раждат жените? Малките деца боледуват. Селото не е малко”, казва авторът на видеото.

Само през зимата е по човешки възможно да се премине реката.

„Сега отиваме в Об и ще бъдем транспортирани с лодка един по един. А от брега, ако никой не те посрещне, хората са принудени да вървят 12 километра до селото”, добави жената.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес