Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: За първи път в историята си ще преживеем зимата само със собствен добив на газ

31 януари 2024, 14:04 часа
Реклама

За първи път в историята си Украйна ще преживее зимата, използвайки единствено собствения си добив на газ. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал.

"В момента имаме около 10 милиарда кубически метра газ в нашите хранилища. И през тази зима ще използваме изключително украински газ", поясни той.

Въпреки поредицата от масирани руски удари срещу Украйна през последните седмици, министър-председателят заяви, че украинската енергийна инфраструктура остава стабилна, съобщи „Индипендънт“. По думите му украинският енергиен гигант "Нафтогаз" и неговият производител на газ "УкрГазВидодобив" са увеличили производството с 11% и са открили нови газови кладенци.

Още: Държавната дума прие закон за конфискация на имуществото за фалшификати за армията

"Като цяло съм убеден, че благодарение на нашите въоръжени сили, противовъздушната отбрана и героичните енергетици ще преминем стабилно през тази зима", добави Шмигал.

Преди началото на зимата украински официални лица предупредиха, че Русия вероятно ще се насочи към енергийната инфраструктура на Украйна, след като температурите спаднат. Декември 2023 г. и този януари наистина донесоха поредната вълна от масирани удари, но произтичащите от тях енергийни смущения не достигнаха мащаба на тези от края на 2022 г. и началото на 2023 г.

Вадим Скибицки, представител на военното разузнаване на Украйна, заяви, че настоящата зимна кампания на ракетни удари на Русия е насочена предимно към военно-промишления комплекс на Украйна, което бележи промяна в сравнение с атаките срещу енергийната инфраструктура от предходната зима.

Още: Украински удар в Санкт Петербург: Свалихме дрон, той продължи да лети, казват руснаците (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес