Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация

22 август 2024, 19:03 часа • 2122 прочитания

Най-високопоставеният украински служител, ръководещ борбата с дезинформацията, опроверга обвиненията на руския диктатор Владимир Путин, че Украйна се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала.

Говорейки на среща, посветена на ситуацията в граничните райони на Русия, издирваният от съда в Хага заяви, че Киев е направил опит да „удари атомната електроцентрала“. Той обаче не предостави доказателства в подкрепа на твърдението - не само това, а и губернаторът на Курска област преди това потвърди пред него, че АЕЦ работи нормално и всичко е под контрол: Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ (ВИДЕО).

Това е поредното обвинение по отношение на атомната електроцентрала, насочено към Украйна, на фона на продължаващата украинска офанзива в Курска област.

Още: Директорът на МААЕ го е страх за Курската АЕЦ, отива на посещение

Отговорът на Украйна

„Желаният от Русия сценарий украинските отбранителни сили да атакуват Курската атомна електроцентрала, за да ги обвини в ядрен тероризъм, се провали, така че Путин се включи в пропагандата“, заяви Андрий Коваленко - ръководител на отдела за борба с дезинформацията в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

„Всичко сочи към това, че Русия може сама да извърши тази провокация и ще се опита да я пренесе на международно ниво", смята той, цитиран от Kyiv Independent.

Ръководителят на Кремъл изрази надежда, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще изпрати свои специалисти, които да оценят ситуацията. По-рано същия ден ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че ще посети Курската централа поради рисковете за безопасността.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Руските страхове, че Украйна ще превземе Курската АЕЦ, пак се разгоряха (ОБЗОР - ВИДЕО)

Русия на няколко пъти заяви, че Украйна планира да атакува Курската АЕЦ, както и окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, без да предоставя доказателства.

„Ние официално опровергаваме тези неверни съобщения. Украйна няма нито намерение, нито възможност да извърши подобни действия. Русия трябва да спре да разпространява опасни лъжи“, заяви на 16 август говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихий.

АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа - е под руска окупация от март 2022 г. Киев неведнъж е обвинявал Русия, че използва централата за ядрен шантаж и застрашава нейната безопасност. На 11 август Украйна заяви, че руските сили са подпалили „голям брой автомобилни гуми в охладителните кули“ на АЕЦ-а в опит да „създадат паника в населените места на десния бряг на бившето водохранилище“.

Още: "Влошава се ситуацията с ядрената безопасност в Запорожие": МААЕ след удар с дрон край централата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес