Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев се справи с най-мощната руска атака с дронове за 2024 година

31 юли 2024, 09:51 часа • 1372 прочитания

Тази нощ руските окупационни сили са предприели най-мащабната атака срещу Украйна с бойни дронове от началото на годината. Целта на окупаторите е била Киев, съобщават украинските ВВС.

От военната администрация на столицата на Украйна отбелязват, че Русия е изпратила десетки безпилотни самолети към столицата. Информацията от украинските ВВС сочи за 89 дрона "Шахед", като всички са били свалени.

Това е седмото нападение с безпилотни самолети срещу града от началото на юли и се превърна в най-масовото срещу Киев за 2024 г. по отношение на броя на дроновете. Още: При данни за готвена масирана руска въздушна атака: Украйна атакува руско военно летище (ВИДЕО)

"Въздушната тревога продължи повече от седем часа. Вражеските дронове се насочиха към Киев на вълни и от почти всички възможни посоки. Със системите за противовъздушна отбрана бяха унищожени", заявиха в администрацията.

Последната мащабна руска ракетна атака срещу столицата се състоя на 8 юли. Детската болница "Охматдит", родилният дом "Клиника Изида" и други граждански обекти бяха атакувани. В резултат на нападението срещу Киев бяха убити 33 души, включително 5 деца. Други 121 души бяха ранени, включително 10 деца на възраст между 2 и 17 години.

Украинският президент Володимир Зеленски реагира емоционално на информацията за нападението. Той призна, че в такива моменти му се иска да убие руския диктатор Владимир Путин. Още: Шокиран от атаката по "Охматдит": Руски пилот издал на украинците 30 военни командири

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин призова Международния наказателен съд (МНС) да започне дело срещу Русия заради ракетната атака срещу детската болница.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес