Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кибератака порази хърватското летище в Сплит

23 юли 2024, 20:54 часа • 1088 прочитания

Летището в крайбрежния туристически център Сплит беше засегнато от кибератака тази седмица, което доведе до отмяна и закъснения на полети, съобщиха хърватските власти. ИТ системата на летище "Свети Йероним" изпита технически затруднения около 19:30 ч. местно време в понеделник (22 юли), предаде АФП.

Системата е рестартирана същата вечер, след като неуточнен брой полети бяха отменени и забавени. Това принуди пътниците да прекарат нощта на летището. "Това беше кибератака", заяви министърът на транспорта Олег Буткович.

Още: Полша се оплака от руски кибератаки

Министърът добави, че информационната система на съоръжението все още се възстановява след атаката и че персоналът управлява летището ръчно. Буткович заяви, че хакерите, които стоят зад атаката, са призовали за преговори, но властите са отказали да се подчинят. "Експертите работят интензивно за отстраняване на последиците от атаката", заяви официалният представител на летището Перо Билас. "В контакт сме с всички авиокомпании и заедно търсим алтернативни решения", добави той.

Инцидентът се случи само няколко дни след като глобален ИТ срив, причинен от актуализация на софтуера CrowdStrike, подкопа операционните системи в целия свят, предизвиквайки хаос на летища, банки и финансови институции.

Още: Украински хакери удариха компания, управляваща критичната инфраструктура на Москва

Летищните власти съобщиха, че в ранния следобед във вторник не е имало "значителни закъснения", като през деня летището е трябвало да обслужи около 80 полета и около 25 000 пътници.

Миналата година през летището в Сплит са преминали около 3,5 млн. пътници, повечето от които са били туристи, пътуващи към хърватското адриатическо крайбрежие. През летния туристически сезон съоръжението е най-натовареното летище в страната.

Хърватия се посещава от милиони туристи годишно, които се стичат главно по нейното зашеметяващо крайбрежие, осеяно с повече от 1000 острова, предава БГНЕС.

Още: Великобритания обвини Китай в хакерска атака: Ето до какви данни са имали достъп

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес