Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като у нас: Бой в грузинския парламент, но заради копиран от Русия закон (ВИДЕО)

14 май 2024, 13:01 часа • 1337 прочитания

В парламента на Грузия се стигна до бой по време на заседанието, на което се решава съдбата на изключително спорния законопроект за "чуждестранните агенти". Заради вдъхновения от Кремъл закон в страната избухнаха масови протести, а жестоките сблъсъци между полиция и демонстранти се превърнаха в ежедневие.

Още: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Разправията в парламента

По време на пленарното заседание на парламента в Тбилиси на 14 май депутатът от управляващата партия „Грузинска мечта“ Димитри Самхарадзе влезе във вербална конфронтация с председателя на "Националното движение" Леван Хабеишвили. След това той се опита да нападне физически опозиционния народен представител.

Намесиха се депутати, които да го спрат, което предизвика меле. В крайна сметка Самхарадзе е бил озаптен, пише Georgia Today.

Ситуацията напомни много на няколко случая в българския парламент - припомнете си един от тях: Бой в парламента: Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено (ВИДЕО).

Още: "Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

Спорният закон

Депутатите в Грузия, начело с "Грузинска мечта", гласуваха законопроекта в правната комисия на парламента за едва 67 секунди. За днес е планирано той да се одобри на трето и последно четене в пленарна зала.

Ако вдъхновеният от Кремъл закон бъде приет, грузинският президент Саломе Зурабишвили, която подкрепя протестиращите, ще наложи вето.

Още: За 67 секунди: "Путиновият" закон мина за последно на комисия в Грузия, полицаи биха протестиращи (ВИДЕО)

Припомняме, че законът предвижда организация, която получава повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като "организация, защитаваща интересите на чужда сила", под заплаха от глоби. Това обаче се счита от мнозина за образец на руския закон, с който диктаторът Владимир Путин разчисти всякаква вътрешна обществена съпротива срещу волята му.

Още: Как Грузия върви по пътя на Украйна

Днес протестиращите отново са пред парламента:

А депутати от опозицията окачиха знамена на ЕС и Грузия на прозорците на парламента. Представителите на „Грузинска мечта“ влязоха в сградата с помощта на полицията заради недоволството на гражданите към тях.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес