Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картини на Ван Гог и Моне са пострадали при пожара в една от най-известните лондонски галерии

18 август 2024, 07:38 часа • 2068 прочитания

Безценни произведения на изкуството, намиращи се в лондонския център Съмърсет хаус, включително картини на Ван Гог и Моне, не са засегнати от пожара, който избухна в историческата сграда днес, съобщават от галерията.

Около 125 пожарникари и 20 автомобила работиха за потушаване на пламъците, които обхванаха покрива на западното крило. Пожарът в сградата с над 450-годишна история беше овладян преди 19:00 ч., предаде АФП.

„Пожарът в #SomersetHouse вече е под контрол и ще започне разследване на причините“, съобщи лондонската пожарна бригада в социалната мрежа X.

Неокласическият културен комплекс, простиращ се покрай река Темза, е трябвало да бъде домакин на състезание по брейкденс, когато над центъра започнал да се стеле стълб дим, което предизвикало десетки обаждания в пожарната.

„Пожарът е локализиран в част от покривното пространство на сградата“, заяви помощник-комисарят на лондонската пожарна Кили Фостър от външната страна на забележителността. „Възрастта и конструкцията на сградата се оказаха предизвикателство за екипите, които първоначално реагираха“, добави той.

Няма данни за пострадали, тъй като персоналът и посетителите са напуснали сградата преди пристигането на пожарните екипи, допълниха от бригадата.

Домът на кралица Елизабет I, преди да бъде коронясана през 1558 г., и на Анна Датска, Somerset House заяви в съобщение на уебсайта си, че „ще остане затворен до второ нареждане“.

Безценни реликви 

В забележителния културен комплекс в сърцето на Лондон се помещават редица творчески предприятия и пространства за изкуство, включително галерия „Курто“, която причислява „Автопортрет с превързано ухо“ на Винсент ван Гог към шедьоврите в колекцията си.

„Галерия Курто не е пряко засегната от пожара и ще остане отворена“, се казва в изявлението на Съмърсет Хаус.

„Екипите работиха изключително усърдно в много горещото време и горещината на пожара, за да предпазят Somerset House от по-нататъшни щети“, заяви помощник-комисар Фостър.

„Те ще останат на мястото на инцидента и утре, като ще продължат операциите“, допълни той, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Гори емблематична сграда в Лондон (ВИДЕО) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес