Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карл Нехамер прие мандата за съставяне на правителство в Австрия

22 октомври 2024, 22:38 часа • 518 прочитания

Федералният канцлер и лидер на Австрийската народна партия Карл Нехамер прие от федералния президент Александър Ван дер Белен мандата за съставяне на правителство. Канцлерът направи кратко изявление за медиите, в което каза, че ще „работи усилено за формирането на стабилно федерално правителство, подкрепено от широко мнозинство в парламента“. Според Нехамер за това ще е необходим трети партньор. Политиката може да си възвърне доверието „само ако действа отговорно и държи на думата си“, заяви той.

Още: Австрийският президент Ван дер Белен връчи мандат за правителство на канцлера Карл Нехамер

Канцлерът ще започне задълбочени разговори с Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) през следващите седмици. Той отбеляза, че това няма да е последната стъпка, тъй като „ще е необходим трети партньор“, за да се осигури стабилно мнозинство. Нехамер подчерта, че още не може да каже преговорите ще доведат до съставяне на правителство.

Още: Отиващото си австрийско правителство става служебно

Политикът посочи основните въпроса, които трябва да бъдат решени: укрепване на стратегическите позиции и мерки за устойчиво подобряване на международната конкурентоспособност; мерки за справяне с миграцията и интеграцията, както и подобряване на системата на здравеопазване и социалните грижи. Нехамер също така предупреди потенциалния си партньор в правителството АСДП, без да го назовава изрично, че социалната държава може да се финансира само от хора, които работят и са готови да полагат усилия. „Отново трябва да има смисъл да се полага труд“, отбеляза канцлерът, цитиран от БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес