Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кара-Мурза: Путин трябва да изгуби войната в Украйна и уважението, с което се ползва

09 септември 2024, 22:08 часа • 2965 прочитания

"Владимир Путин трябва да изгуби войната в Украйна и уважението, с което се ползва, а краят на управлението му е единственото решение за мир."

Това заяви един от основните противници на руския лидер, Владимир Кара-Мурза, който наскоро беше освободен при размяна на затворници между Русия и Запада, предаде БТА.

„Много е важно да не се позволи на Владимир Путин да спечели войната в Украйна“, заяви в интервю за АФП Кара-Мурза, който днес трябваше да се срещне с френския президент Еманюел Макрон.

И „много е важно да не се позволи на Владимир Путин да запази уважението на хората към себе си в края на тази война“, подчерта руският опозиционер.

Още: Русия и Украйна очакват есенните предизвикателства на фронта

Владимир Кара-Мурза, който излежаваше 25-годишна присъда в сибирска наказателна колония, е един от групата руски дисиденти и чужденци, освободени миналия месец в рамките на размяна на затворници между Русия и Запада.

Той изрази увереност в шансовете си един ден да се завърне в родината си, защото „режимът“ на Путин няма да продължи дълго, при условие че „реалполитиката“ на Запада към руския президент, която го е превърнала в „чудовището, което е днес“, приключи.

„Ако, не дай си Боже, на режима на Путин бъде позволено да представи резултата от тази война като победа за него и да остане на власт, след година или 18 месеца ще говорим за нов конфликт или нова катастрофа“, предупреди Кара-Мурза.

Четиресет и три годишният Кара-Мурза, който има двойно гражданство – руско и британско, заяви, че за него ще бъде „чест“ да посети Украйна и да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, като добави, че смята, че трябва да се създадат връзки между руското продемократично движение и Украйна.

Още: Дмитрий Медведев заплаши разменените руски политически затворници

„Ще трябва да намерим начини да живеем заедно и да преодолеем тази ужасна трагедия, която режимът на Путин отприщи“, казва руският опозиционер.

„Няма да е лесно, няма да е бързо, но знаем, че е възможно“, каза Кара-Мурза и допълни, че е почувствал „особена солидарност“ с украинските военнослужещи, затворени в същия лагер за задържане като него, въпреки че не е могъл да общува с тях.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес