Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Канцлерът на кризите“: Меркел на 70

17 юли 2024, 20:40 часа • 1141 прочитания

Наричат Ангела Меркел „Канцлерът на кризите“ заради многобройните кризи, през които преведе Германия през 16-те си години като канцлер. Те включват финансовата и банковата криза, кризата с еврото, бежанската криза, кризата с климата и кризата с коронавируса.

Освен това по времето на нейното управление имаше трансатлантическа криза при тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и вътрешна криза в ХДС/ХСС с тогавашния лидер на ХСС и федерален министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер по време на рязкото увеличаване на броя на бежанците през 2015/16 г.

Още: Меркел е знаела, че Путин ще изнудва Европа с газ, но не е сторила нищо?

По повод руската война в Украйна критиците на Меркел я обвиняват в наивност в отношенията ѝ с руския президент Владимир Путин. Мнозина виждат в нея отговорността за дългогодишната зависимост на Германия от руския природен газ.

Няма поздравления от Путин

Между другото, нямаше поздравления за рождения ден от руския президент. Путин вече не поддържал контакти с бившата германска канцлерка и не ѝ е пожелал честит 70-и рожден ден днес.

Още: Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Не планираме да ѝ честитим рождения ден, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в Москва. Двамата са разговаряли по телефона за последен път преди оттеглянето на Меркел в края на 2021 г.

ХДС планира прием в края на септември

Християндемократите планират прием в чест на рождения ден на Меркел на 25 септември. Церемонията ще се проведе в Берлинската академия на науките като част от поредицата "Берлински разговори" на ХДС. Лекция ще изнесе специалистът по история на изкуството Хорст Бредекамп, както вече обяви лидерът на партията Фридрих Мерц.

Както и в предишни години, Меркел не прие поканата за партийната конференция на ХДС през май. Някои членове на ХДС я критикуват, че все повече се отдалечава от партията си. През декември миналата година Меркел се оттегли от свързаната с ХДС фондация "Конрад Аденауер".

Първата жена-канцлер

Първата жена-канцлер на Германия е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, но малко след това семейството ѝ се мести в бившата комунистическа Източна Германия. Тя изучава физика в Лайпцигския университет и има докторска степен по квантова химия.

Политическата ѝ кариера започва като заместник-говорител на първото демократично избрано правителство в Източна Германия. След обединението на двете германски държави през 1990 г. тя е избрана за член на германския парламент от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), а по-късно служи като министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта, както и като министър на околната среда.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. до 2018 г. и е канцлер от 2005 г. до 2021 г. Тя е също и първият канцлер, израснал в Източна Германия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес