Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

17 юли 2023, 17:00 часа • 11688 прочитания

Окупираният от руснаците полуостров Крим осъмна на 17 юли с нови взривове по най-ключовото съоръжение, свързващо територията с континенталната част на Руската федерация - Кримския мост. Първоначално местните пълномощници на Москва опитаха да скрият мащаба на случилото се, говорейки за "авария", но бързо стана ясно, че е имало атака с дронове.

Официално потвърждение за това от руска страна дойде в следобедните часове - от ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин, който беше намесил България в предния взрив на Кримския мост от есента на 2022 г.

През октомври миналата година там експлодира цистерна, а Русия твърдеше, че камионът бомба е тръгнал от страната ни. Проверка на българските служби обаче доказа, че това няма нищо общо с истината. ОЩЕ: След проверка на службите: Камионът, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

Сега украинците не признават директно участие, но само намекват за такова.

Първите реакции

Рано сутринта назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че движението по моста е спряно поради „извънредна ситуация“ (малко след това жп трафикът бе възобновен). В социалните мрежи бяха публикувани кадри, показващи дълги колони от блокирани превозни средства. Аксьонов твърдеше, че има авария на 145-ия стълб на 19-километровия мост откъм Краснодарския край. Той не даде повече информация, но видеа показаха, че е имало взривове и цяла секция от моста е пропаднала.

Източници от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщиха пред РБК-Украйна и пред „Украинска правда“, че нощната атака по Кримския мост е била специална операция на Военноморските сили на украинската армия и на СБУ. Информацията гласи, че съоръжението, свързващо Крим с Краснодарския край, е било атакувано с дронове. Било е „трудно“ да се достигне до моста.

Руски медии публикуваха видеозапис от първите минути след експлозията. На кадрите се вижда автомобил със счупени стъкла и с хора вътре.

Според руската информационна агенция ТАСС, която е под контрола на Кремъл, са загинали мъж и жена от Белгородския регион на Руската федерация. Руският пропаганден канал Baza съобщава също, че семейство от Белгородска област е пострадало в резултат на експлозията. По предварителна информация е ранено 14-годишно момиче, което е с травма на главата, а родителите му са загинали, гласи съобщението и на губернатора на регион Белгород, като самоличността на хората не е потвърдена.

Русия обвини Украйна, какво отвърна Киев?

Атаката срещу Кримския мост е терористичен акт. Това заявиха от Националния антитерористичен комитет (НАК) на Русия, съобщи Интерфакс. Следственият комитет на Русия е образувал наказателно дело за тероризъм, информира Медуза.ио. Назначени са необходимите експертизи.

Руското външно министерство пък намеси САЩ и Великобритания в съучастие, тъй като те помагали на Украйна с разузнаването. "Решенията се взимат от украински официални лица и военни с прякото участие на американски и британски разузнавателни служби и политици. САЩ и Великобритания отговарят за терористична държавна структура", написа в "Телеграм" говорителят на руското МВнР Мария Захарова.

Руският диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага, свика среща от 19 ч. московско време, на която ще се обсъди ситуацията с Кримския мост. Очаква се да бъде изслушан доклад на вицепремиера Марат Куснулин, който беше на място в Крим.

Украинската армия, от своя страна, отвърна, че ударът по моста може да е "планирана провокация" на Русия заради нежеланието на Москва да удължи зърнената сделка. Днес, на 17 юли, споразумението за износ на украинско зърно през Черно море изтече и Руската федерация обяви, че няма да го продължи.

Говорителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна Андрий Юсов заяви пред Suspilne News, че Киев няма да коментира събитията на моста: "Може би можем само да цитираме думите на командира на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов, че Кримският мост е ненужна конструкция".

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че "наблюдава с интерес" как "един от символите на режима на Путин за пореден път не издържа на военното натоварване". Така, в типичен свой стил, Украйна не даде допълнителна информация, но намекна за участие - официални лица обявиха, че ще разкрият напълно "специалните операции" след победата във войната.

ОЩЕ: Подигравки от украинските ВМС за Кримския мост (СНИМКИ и ВИДЕО)

Версиите

В руските "Телеграм" канали и информационни източници започна да се промъква версия за удар с морски дрон. Няма обаче никакво официално потвърждение на това.

Преди малко над денонощие имаше атака с дронове в пристанището на Севастопол, Крим. Украинският военен експерт Роман Свитан обаче коментира, че от видеокадрите, показващи какво се случва, изглежда сякаш използваните морски дронове са разузнавателни. Свитан добави, че това предполага подготовка за операция - ще видим каква, уточни тогава той.

По-късно през деня се появи нова версия за взрива по Кримския мост - той може да е бил атакуван от модернизирани водни дронове. Външно прилича на джет, само че е натъпкан с експлозив, пише каналът Mash за устройството, от което е бил нанесен ударът. При това в участъка, където е станал взривът - стълб 145, се твърди, че са открити останки именно от джетове. В съобщението се казва също, че тези устройства могат да стигнат до целта, движейки се практически под вода и появявайки се едва на няколко сантиметра над водата.

Взривът е станал, без руснаците да обявят въздушна тревога, което свидетелства, че той не е бил свързан с атака по въздуха. Това мнение застъпи полковникът от запаса и военен анализатор Роман Свитан пред "Радио Свобода". По думите му - Кримският мост вероятно е бил атакуван от наземни дронове. "Най-вероятно това отново е съвместна работа на украинската служба за сигурност и Военноморските сили. В този тандем те вече извършиха няколко атаки с надводни дронове в Севастополския залив. Украйна има такива дронове, всеки от тях може да носи по 100-200 кг взривни вещества. Най-вероятно са били два дрона, тях ги пускат по двойки", каза Свитан.

ОЩЕ: 200 кг взрив: Военен експерт обясни как е ударен Кримският мост

Използването на морски и въздушни дронове е бил най-ефективният вариант при удара срещу Кримския мост - от гледна точка на преодоляване на системите за противовъздушна отбрана и надводната защита на моста. Това пък е мнението на украинския военен и основател на проекта A.Drones Юрий Касянов пред изданието "Фокус".

"Управлението им може да бъде автономно. Дронът следва зададения маршрут, но в този случай точността на насочване страда. Другият вариант е оператор да го управлява по сателитен канал от всяка точка на света. Ако това е радиоканал, то зоната на пряка видимост зависи от връзката с кораба-носител или въздушния дрон - ретранслатор на сигнала", обясни той.

Експертите от Defense-ua имат друго предположение - че за атаката са използвани катери-камикадзе, като добавят, че подобен е бил случаят с атаката срещу кораба "Иван Хурс".

ОЩЕ: Атаката срещу Кримския мост: Катери-камикадзе или дрон, управляван по сателит? (ВИДЕО)

Окупационните власти в Крим твърдят, че ремонтът на Кримския мост ще отнеме около месец. Припомняме, че над половин година те не успяха да отстранят щетите от предишния удар през октомври 2022 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес