Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как град Черновци в Украйна се готви за война (СНИМКИ)

07 март 2022, 15:16 часа • 7291 прочитания

В югозападната част на Украйна близо до границата с Румъния украинският град Черновци се подготвя за предстоящите боеве. На 350 км от столицата Киев и с население от 150 000 жители, до момента той все още е запазен непокътнат, но войната се усеща все по-близо и тук, предава кореспондентът на RTS Рафаел Гранд.

Градът в последните дни е превърнат в тилна база на украинската съпротива. Тук се посрещат бежанци от източната част на страната и пак тук се произвежда оборудване за фронта - облекло, екипировка, лекарства, които веднага се изпращат на украинската армия. Фабрика, която доскоро е произвеждала дамски чанти, например, вече изработва бронежилетки.

В града патрулират тежковъоръжени полицаи и има вечерен час. Училищата са затворени, но магазините и транспортът работят. Тук пристигат много бежанци предимно от Киев и Харков, които престояват два-три дни, а после поемат към Румъния. Бежанците в огромната си част са жени, деца и възрастни хора - мъжете на възраст между 18 и 60 години трудно могат да напуснат Украйна освен ако не разполагат с паспорт на друга държава. Разрешава се да пресекат границата и на бащи на 3 или повече деца. Но в града има и стотици доброволци, които приготвят необходимите материали за отбраната на града. Учудващо, има и много жени, които избират да останат - не толкова да се бият с оръжие колкото да подпомагат украинската армия в тила или с информация.

Фабриката, която вместо дамски чанти вече произвежда бронежилетки

Същевременно на другия край на Украйна, в Чернигов, продължават тежките боеве, а градът е безмилостно разрушен. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба публикува вчера в Туитър снимка 500-килограмова руска бомба, паднала върху жилищна сграда, която по чудо не се е взривила. Много други бомби обаче са избили невинни мъже, жени и деца, пише той. "Помогнете ни да защитим народа си от руските варвари! Помогнете ни да затворим небето. Дайте ни бойни самолети", призовава той. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес