Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е създаден Израел: Макрон и Нетаняху в задочна словесна схватка

15 октомври 2024, 20:50 часа • 1263 прочитания

Остри реплики си размениха Емануел Макрон и Бенямин Нетаняху по въпроса как е създадена държавата Израел, предаде Франс прес.

"Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху не трябва да забравя, че страната му е била създадена в резултат на резолюция, приета от Организацията на обединените нации", каза Макрон на седмичното заседание на френския кабинет. Той има предвид резолюцията, приета през ноември 1947 г. от Общото събрание на ООН относно плана за разделяне на Палестина на еврейска и арабска държава.

"Ето защо сега не е моментът да пренебрегваме решенията на ООН", добави той. Израел води сухопътна офанзива срещу подкрепяната от Иран шиитска бойна групировка Хизбула в Южен Ливан, където са разположени мироопазващите сили на ООН.

Неговите коментари от срещата при закрити врата в Елисейския дворец бяха цитирани от участник, който е помолил да не бъде назоваван.

Още: Макрон: Правим всичко възможно за освобождаването на двамата заложници в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отговори на коментарите на Макрон, заявявайки, че създаването на израелската държава е било постигнато от Арабско-израелската война през 1948 г., а не резолюция на ООН.

"Напомняне за президента на Франция: Не беше резолюция на ООН това, което създаде държавата Израел, а по-скоро победата, постигната във войната за независимост с кръвта на героични бойци, много от които са оцелели от Холокоста – включително и от режима на Виши във Франция", каза израелският премиер.

Напрежението между Нетаняху и Макрон се повиши, след като миналата седмица френският лидер настоя, че спирането на износа на оръжия, използвани от Израел в Газа и Ливан, е единственият начин да се прекратят конфликтите.

Още: Нетаняху: Ще действаме срещу Иран само въз основа на националния си интерес

В телефонен разговор с Макрон израелският министър-председател  Нетаняху заяви, че се противопоставил на "едностранно прекратяване на огъня" в Ливан.

"Министър-председателят каза по време на разговора, че той се противопоставя на едностранно прекратяване на огъня, което не променя ситуацията със сигурността в Ливан, и което само ще я върне към предишния ѝ вид", се казва в изявление, публикувано от неговия кабинет.

Франция също така многократно осъжда израелския огън срещу миротворци на ООН в Южен Ливан, сред които има и френски контингент.

На 13 октомври Нетаняху призова ООН да премести от "опасната зона" разположените в Южен Ливан мироопазващи сили с численост 10 000 души, сред които има и 700 френски военнослужещи. Той твърди, че Хизбула ги използва като "жив щит".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес