Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Качеството на живота в Европа се влошава

19 август 2015, 20:03 часа • 4534 прочитания

Въпреки че това обикновено са най-добрите градове за живот и заслужават най-голямо внимание, най-новите открития на Economist Intelligence Unit (EIU) отразяват значително нарастване на глобалната нестабилност в Европа през последната година.

Класацията осигурява резултати за предизвикателствата в начина на живот в 140 града по целия свят и показва, че от 2010 г. насам качеството на живот по целия свят е намаляло с 1%, водено от спад в резултатите за стабилността и безопасността, съобщава Economic.bg.

Конфликтите по света са отговорни за ниските резултати. Tе имат неблагоприятен ефект върху много категории. Хората се чувстват заплашени за личната си сигурност, заради престъпността, размириците и икономическите сътресения. Те също така повреждат инфраструктурата, влияят на болници, стоки и услуги, както и развлекателни дейности. Случаите на терористични атаки във Франция и Тунис са повлияли на сигурността сред обществото и съответно върху качеството на живот, заяви ръководителят на изследването Джон Коупстейк.

За пета поредна година позициите на София се влошават и през 2015 г. тя е вече на 87-мо място в класацията. Икономиите и размириците в Гърция, отведоха Атина до 72 място. Заради атентата в редакцията на "Шарли Ебдо", френската столица е слязла от 29-а на 20-позиция. За пета поредна година начело на изследването е Мелбърн (Австралия), след него са Виена (Австрия) и канадският град Ванкувър. Най-силен спад в класацията спрямо миналата година се наблюдава в украинската столица Киев, която вече е на 132-ро място и е сред десетте града с най-неблагоприятни условия за живот в света.

Последно 140 място в проучването заема Дамаск (Сирия), а преди него е Бангладеш на 139 място.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес