Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Johnson & Johnson проучва ползите от втора доза на ваксината си във Великобритания

16 ноември 2020, 13:42 часа • 2394 прочитания

Johnson & Johnson започва клинични тествания на ваксина срещу COVID-19 с две дози. Те ще вървят паралелно с проучванията на вариант от една доза на водещия кандидат на компанията, съобщава Reuters. Припомняме, че то започна през септември и обхваща 60 000 доброволци.

Широкомащабното проучване трябва да оцени потенциалните допълнителни ползи за продължителността на защитата с втора доза. Американският производител на лекарства планира да включи в него до 30 000 участници.

Проучването започва във Великобритания. В Обединеното кралство компанията ще наеме 6000 доброволци, а останалите ще се присъединят от други страни с висока честота на случаи на COVID-19 като САЩ, Белгия, Колумбия, Франция, Германия, Филипините, Южна Африка и Испания, се посочва в изявление на компанията. Припомняме, че във Великобритания вече се изпитват и други ваксини: тази на американската компания "NovaVax" и британско-шведската "AstraZeneca", която разработва препарата си съвместно с Оксфордския университет.

В клиничните тествания на J&J на доброволците от острова ще бъде дадена първа доза от експерименталната Ad26COV2 или плацебо. След 57 дни те ще получат втора доза или отново плацебо, обяснява Саул Фауст, професор по детска имунология и инфекциозни болести, който ръководи проучването в университетската болница Саутхемптън.

До момента единичната доза на ваксината на J&J показва положителни междинни резултати при ранния и втория етап от клиничните тествания. Единичната доза предизвиква силен имунен отговори и се понася добре, сочат резултати.

„Проучването ще оцени ефикасността на изследваната ваксина след първата и втората доза, за да се оцени защитата срещу вируса и потенциалните допълнителни ползи за продължителността на защитата с втора доза“, се казва в изявление на J&J.

Изпитанието ще продължи 12 месеца, очаква се да завърши през март догодина. При доказана ефикасност на ваксината първите партиди ще бъдат предложени за сертифициране в началото на 2021 г.

Миналата седмица Pfizer и BioNtech заявиха, че тяхната ваксина срещу COVID-19 показва повече от 90% ефикасност в междинните данни от изпитване в късен етап, подсилвайки надеждите, че скоро тя може да влезе в употреба.

Докато ваксината Pfizer-BioNtech използва нова технология, чрез РНК, J & J използва студен вирус, за да достави генетичен материал от коронавируса в тялото, който да предизвика имунен отговор.

Платформата, наречена AdVac, се използва и във ваксина срещу ебола, която беше одобрена по-рано тази година.

„Наистина е важно да провеждаме опити с много различни ваксини от много различни производители и след това да можем да осигурим доставки както за Великобритания, така и за световното население“, каза Фауст пред Reuters.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес