Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на Суджа искат коридор за евакуация от седмици. Песков: За пръв път чуваме

17 септември 2024, 16:28 часа • 7033 прочитания

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че в Кремъл не са чули нищо за молбите на местното население от Суджа да се отвори хуманитарен коридор за евакуация.  

"Честно казано, за първи път чувам за това, за съжаление не сме видели и не сме получили нищо по този въпрос", заяви той по време на брифинг.

В информационните канали обаче от седмици се съобщава за няколко жалби от жители на Курска област и конкретно на Суджа, за такъв коридор.

Например, още на 4 септември във ВКонтакте е публикувана петиция до Путин, написана от Дана Сапралиева, която иска такъв коридор за жителите на село Гуево в Суджански район, с които няма връзка от 6 август, когато започна украинското настъпление. Връзка няма и с други населени места, пише тя - Борки, Плехово, Руское Поречное, Черкаское Поречное, Мартиновка, Спалное и жителите им са без храна, вода и лекарства. До момента петицията е събрала близо 2500 подписа.

Миналата седмица пък "Новая газета" разпространи още една молба от роднини на жители на Курска област (общо 90 семейства), които също искат откриването на хуманитарен коридор.

По-рано и депутатът от Държавната дума Дмитрий Кузнецов и партията "Яблоко" се обърнаха към Червения кръст с молба за организиране на хуманитарен коридор за цивилни от окупираните територии на Курска област.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес