Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертва и ранени при руски удар в Суми, има пожари и щети по жилищни сгради (СНИМКИ)

30 август 2024, 12:29 часа • 1197 прочитания

Най-малко осем души са били ранени, а един човек е загинал, в резултат на удар на руските въоръжени сили по Сумска област, включително в регионалната столица Суми.

Това съобщи местната прокуратура, като първо изявлението гласеше, че няма жертви, но по-късно 48-годишна жена е починала в болницата.

Още: Недоволство и от Зеленски, и от Путин: 215 руски атаки за ден в Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

"Забранени методи"

„Според разследването - на 30 август 2024 г., около 01:30 ч., използвайки забранени от международното право методи на водене на война, противникът е нанесъл въздушен удар по предприятие в град Суми. В резултат на нападението от страна на окупаторите, по предварителни данни, са пострадали девет души“, съобщаваха първоначално от прокуратурата.

Властите призоваха жителите на областния център да не напускат сградите си заради силния дим от пожара и да затворят плътно прозорците и вратите.

"Възстановяваме жилищни сгради на улица „Благовищенска“ 53 и улица „Нескучанска“ 9 в Тростянка. В резултат на попаденията на боеприпаси и пожарите двете пететажни сгради претърпяха значителни разрушения", съобщиха от областната военна администрация.

През нощта украинската противовъздушна отбрана е унищожила 12 от 18 дрона „Шахед“, изстреляни от Русия, съобщиха украинските ВВС. Други четири безпилотни летателни апарата са се разбили сами.

Съобщава се, че противовъздушната отбрана е действала във Виницка, Николаевска, Днепропетровска, Херсонска и Сумска област. Освен безпилотни летателни апарати руските въоръжени сили са изстреляли и балистична ракета „Искандер-М“ от окупирания Крим през нощта. В доклада не се твърди, че тя е била унищожена.

Сумска област граничи с руския регион Курск, където от 6 август украинските сили водят трансгранична офанзива.

Още: Идея за още пушечно месо за армията на Путин: Още докато си обвинен, не осъден

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес