Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известен водещ на BBC на съд за неприлични снимки на деца

30 юли 2024, 09:14 часа • 853 прочитания

Бившият водещ на BBC Хю Едуардс е обвинен в три случая на създаване на неприлични снимки на деца. Едуардс, който напусна BBC през април, ще се яви пред Уестминстърския магистратски съд на 31 юли по обвинения, свързани със снимки, споделени в чат в WhatsApp, съобщи "The Guardian".

Той прекара 40 години в корпорацията, където към момента на напускането си беше най-високоплатеният водещ на новините, като през 2022-23 г. е получавал заплата от близо 440 000 лири.

62-годишният Едуардс, който живее в Саутварк, в Лондон, е бил обвинен миналия месец след разследване на Метрополитен. "Едуардс е арестуван на 8 ноември 2023 г. Обвинението му беше повдигнато на 26 юни след разрешение от Кралската прокуратура. Той е бил освободен под гаранция, за да се яви в магистратския съд на Уестминстър на 31 юли", съобщиха от британската полиция. "Напомняме на медиите и обществеността, че това е активен случай. Не трябва да се публикува нищо, включително в социалните медии, което би могло да навреди на бъдещото съдебно производство", добавиха органите на реда.

Още: Скандал в Би Би Си: Водещ плащал на 17-годишна за голи снимки, тя си купувала дрога

Кой е Хю Едуардс

Снимка: Getty Images

Едуардс, роден в Бриджънд, Южен Уелс, през 1961 г., е женен за телевизионната продуцентка Вики Флинд. Преди да постъпи на работа в BBC като стажант в новините през 1984 г., той е репортер в местната радиостанция "Swansea Sound". Две години по-късно става парламентарен кореспондент на BBC Уелс, а през 1994 г. започва да води националната новинарска емисия "Six O'Clock News".

Едуардс става неизменна част от отразяването на големи политически и кралски събития в корпорацията. Той обявява смъртта на кралица Елизабет II в ефира на BBC на 8 септември 2022 г. и представя репортаж от погребението ѝ по-късно същия месец. Той също така е водещ на предаването за коронацията на крал Чарлз III през миналата година.

В продължение на 13 години е кореспондент на Уестминстър и по време на работата си играе ключова роля в политическите репортажи на BBC, като през 2019 г. поема отразяването на изборите от дългогодишния водещ Дейвид Димбълби, съобщава БГНЕС.

Още: Откриха тялото на изчезналия журналист от BBC на популярен гръцки остров

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес