Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада на изборите във Франция: Двама се карат, трети печели

07 юли 2024, 21:24 часа • 2281 прочитания

Двама се карат, трети печели. Общо взето това показват предварителните резултати на историческия втори тур на изборите във Франция

Въпреки че основната битка беше между президентския лагер на Еманюел Макрон и крайната десница, част от която е Марин льо Пен, предварителните резултати дават преднина на лявата коалиция Нов народен фронт, пише френският уважаван всекидневник Le Monde.

Припомняме, че до френските избори се стигна след като на 9 юни Макрон обяви, че разпуска парламента на страната и свиква нови избори. Причината бе провалът на неговата формация на европейските избори и възходът кранодесните сили на Марин льо Пен.

Левият и центристкият блок обаче си бяха поставили за приоритет блокирането на краната десница и тази стратегия изглежда проработи, допълва BBC. ОЩЕ: След крайнодесния "шамар": Макрон разпуска парламента, нови избори във Франция (ВИДЕО)

Кой колко места ще получи?

Предварителните данни сочат, че лявата коалиция ще вземе между 172 и 192 места в долната камара на френския парламент (Националното събрание). Президентският лагер би трябвало да получи 150 и 170 места. Крайната десница се очертава да получи между 132 до 152 депутати. Това обаче са първите резултати, а вече има и други - че лявата коалиция взема между 175 и 205 места, блокът на Макрон е със 150 до 175 места, а крайнодесните - 115 до 150 места.

Ако окончателните резултати, които ще бъдат прецизирани през следващите часове, са в рамките на тези интервали, никоя партия няма да получи абсолютното мнозинство, определено от 289 места, допълва френското издание. 

Надеждите на Марин льо Пен са попарени

Марин льо Пен и съюзникът ѝ Жордан Бардела се надяваха на драматична и историческа победа. Прогнозите на големите френски телевизионни оператори, показват не само, че надеждите им са попарени. 

Всички те показват, че левият Нов народен фронт, сглобен набързо, след като президентът Макрон свика тези избори, може всъщност да е спечелил надпреварата.

Това не би означавало, че могат да съставят каквото и да е правителство, защото резултатът е раздробен парламент, но ако левицата е спечелила, това е голяма пробив в очакванията на крайната десница, допълва още BBC. ОЩЕ: Блокираната република: Какви са сценариите за Франция

Първи реакции след вота

"Франция не даде власт на крайнодясното Национално събрание", каза лидерът на социалистите Оливие Форе след резултатите на втория тур на френските избори. Той обяви, че Новият народен фронт ще бъде най-големият блок в парламента и трябва да му бъде позволено да състави правителство.

Наричаният често "марионетката на Льо Пен" Жордан Бардела критикува "съюза на безчестието", който "лишава французите от политика на възстановяване".

"Еманюел Макрон хвърли Франция "в блатото", заяви вицепрезидентът на обединението на крайната десница Себастиен Шеню по CNews. Депутатът заклейми "напълно неестествените съюзи" във връзка с многобройните оттегляния за блокиране на крайнодясната партия.

Макрон запази мълчание

Еманюел Макрон ще изчака "структурирането" на новото Национално събрание (това е долната камара на френския парламент), за да "вземе необходимите решения". Ето защо френският държавен глава няма да говори тази вечер, съобщиха от Елисейския дворец. ОЩЕ: Макрон свиква спешна среща преди резултатите от изборите във Франция (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес