Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгориха църквата и отрязаха пръста на шофьор: Втората армия в света превърна в ад живота в руско градче

01 август 2023, 19:00 часа • 16986 прочитания

Градчето Мулино в района на Нижни Новгород в Русия е едно от основните места, в които преминава подготовката на руските войници - както военнослужещи по договор, така и мобилизирани, преди да ги изпратят на фронта в Украйна. Освен всичко друго, тук е и най-големият център за обучение на артилеристи в Европа. В Мулино е сформиран 3-ти армейски корпус, наброяващ хиляди наемници, който през есента на 2022 г. претърпя огромни загуби край Харков, а през пролетта на 2023 г. - и близо до Бахмут.

Но военните от полигона в Мулино са известни на местните жители не с техните „подвизи“ на бойното поле в Украйна, а главно с това как тероризират градчето. През април те подпалили църквата, а през юни отрязали пръста на таксиметров шофьор. Алкохолизираните и буйстващи войници са се превърнали в истински кошмар за местните. Населението моли губернатора на Нижни Новгород да въведе сух закон и да не пуска военните в селото, но това най-вероятно няма да се случи, пише Insider.

Пръстът или животът

Още: Британското разузнаване разкри доста проблеми в руската армия на южния фронт в Украйна

50-годишният таксиметров шофьор Абас Али разказва как едно нощно пътуване с няколко руски войници едва не му коствало живота. 

През юни той се съгласил да откара няколко от тях от войсковата им част в Мулино до близкия Дзержинск, където искали да отидат на сауна. Шофьорът веднага се съгласил, тъй като такава поръчка, при това на нощна тарифа, излиза минимум 1500 рубли в едната посока. Военните, които вече били пияни, поискали да се отбие по пътя до местен магазин, за да си купят още водка. За беда обаче след това на участък от федерално шосе М7 на пътя изскочил лос и блъскайки се в колата счупил предното стъкло. "Вътрешностите на животното" изцапали униформата на возещия се отпред военен, разказва таксиджията.

Войниците побеснели, отвели шофьора в гората и заплашили, че ще го убият. Той ги молел да го оставят жив заради децата му, предлагал да ги отведе вкъщи, за да ги компенсира с пари. В крайна сметка след побой му отрязали пръста. Абас Али бил оставен със счупени ребра, мозъчно сътресение, увреждане на белия дроб и множество натъртвания. Накрая му казали: „Ако се оплачеш, ще те довършим“.

В крайна сметка двама от нападателите били арестувани с обвинение в грабеж, а местните се възмущават, че това е твърде снизходително предвид факта, че са зарязали шофьора в гората в безпомощно състояние.

Още: "Ще те вържа като овца и ще те убия!": Руски командир се ядоса на отказващи да се бият войници (ВИДЕО)

Жените и децата се страхуват да се разхождат след свечеряване

Алена Т., местна жителка, доскоро е работила като продавачка в магазин за алкохол, но така и не свикнала с тълпите пияни войници. Да напусне работа настоял и съпругът й - самият той военен, обучаващ войници в един от тукашните учебни центрове. Самият той не е във възторг от военните, които докарват в Мулино от началото на войната в Украйна.

Сега Алена работи като козметик, но отново има проблем - от ателието й до дома й са по-малко от 500 метра, но да се преодолее това разстояние е истинска мъка, тъй като отново трябва да премине покрай тълпи от пияни войници.

Местните се питат как да пускат през лятната ваканция децата си навън след като пред очите им войниците тормозят и деца, и млади майки. "Всъщност сега нямаме нито истинска полиция, нито дори военна полиция", казват те. 

Още: Руската армия се задъхва: Стотици студенти в Татарстан принудени да сглобяват ирански дронове

Сбиванията, кражбите, тормозът най-често са резултат от постоянното пиянство на военните. В отговор на оплакванията местните власти забранили през октомври 2022 г. за около месец продажбата на алкохол, но след това нареждането било отменено и войниците продължили да опустошават лавиците с алкохол в магазините.

Смъртни случаи

През октомври 2022 г. в Мулино загинал 45-годишен мобилизиран.  Той така и не стигнал до фронтовата линия в Украйна, защото загинал при учения на полигона. В смъртния акт пише, че е починал вследствие на множество фрактури, когато заедно с други мобилизирани се опитал да изтегли закъсал танк.

Друг военнослужещ по договор от Челябинск загинал в градчето през февруари 2022 г., малко преди началото на руската инвазия. Руското военно министерство съобщи, че 21-годишният Пьотър Бочкарев се е отровил с некачествен алкохол. Но майка му смята, че е бил отровен с антифриз, за да не разкаже за тормоза в армията, от който се оплаквал и заради който възнамерявал да подаде документи за уволнение.

Още: Путин и Лукашенко обикалят заедно мощи на светци с молба за победа на руската армия (СНИМКИ)

Подпалили църквата, за да се стоплят

През нощта на 7 април военнослужещи в Мулино запалили малката църква в селото - храм на великомъченик Георги. Двама военнослужещи се отлъчили самоволно от поделението си и през нощта влезли в църквата, пияни. Запалили огън, опитвайки се да се стоплят - резултатът: пожар, в който един от тях загинал, защото така и не се събудил навреме заради изпития алкохол.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес