Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издирван от съда в Хага руски командир е заповядал удара по детската болница в Киев (СНИМКИ)

10 септември 2024, 15:14 часа • 2635 прочитания

Разкрита е самоличността на руския военен престъпник, който е ръководил удара по детската болница "Охматдит" в Киев.

На 8 юли 2024 г. руските сили нанесоха ракетен удар по Украйна, в резултат на който загинаха най-малко 44 души, а близо 200 бяха ранени. Една от руските ракети попадна директно в "Охматдит" - най-големия детски медицински център в страната. Там загинаха двама души, 16 бяха ранени, включително 7 деца, една сграда беше разрушена, а четири други в болничния комплекс - повредени.

Още: Шокиран от атаката по "Охматдит": Руски пилот издал на украинците 30 военни командири

Кой е отговорен?

Ударът е бил ръководен от бившия командир на далекобойната авиация на Руската федерация Сергей Кобилаш. Понастоящем той командва руските военновъздушни сили - повишен е в длъжност след удара по болницата. 

Разкритието, че именно той е основната фигура зад нападението, направи главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

"Днес заедно с прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан посетихме мястото на руско военно престъпление - детската болница "Охматдит", станала обект на жестока ракетна атака", написа Костин в профила си в X на 10 септември. "Именно тук имах възможността да обявя първите резултати от разследването - украинските следователи и прокурори установиха самоличността на един от участниците в нападението срещу детската болница. Заподозреният е генерал-лейтенант от руските въоръжени сили, командир на руските военновъздушни сили. Според разследването именно той е заповядал на подчинените си части да ударят помещенията на болницата с ракета Х-101 на 8 юли".

Още: Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

Международният наказателен съд разследва друго дело срещу този офицер и вече е издал заповед за ареста му за обстрел на енергийна инфраструктура - припомнете си: Международният наказателен съд погна двама руски командири за престъпления срещу човечеството.

Генерал-лейтенант Сергей Кобилаш е на 59 години и е родом от Одеса. Той носи пълната отговорност за масирания обстрел на украинските градове, ударите по граждански обекти и смъртта на много цивилни граждани. Кобилаш е замесен и във варварското бомбардиране на Мариупол.

Още: Православният, който избива деца. Вярвайте му още, подкрепяйте го, адът е близо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес