Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия ще бъде домакин на конференция за възстановяване на Украйна през юли (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 01:29 часа • 506 прочитания

Италианският министър-председател Джорджа Мелони обяви, че Рим ще бъде домакин на следващата „възстановителна конференция“ в помощ на Украйна, след като разговаря с Володимир Зеленски в четвъртък.

„Украйна не е сама и ние ще бъдем с нея толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Мелони пред репортери, след като вечеря с украинския лидер по време на светкавичната му обиколка в четири европейски столици, предаде БГНЕС.

Още: Зеленски пристигна в Рим, посрещна го Джорджа Мелони (ВИДЕО)

След предишните конференции в Швейцария, Лондон и Берлин Мелони обяви, че следващата конференция за възстановяване на Украйна ще се проведе на 10-11 юли 2025 г. в Рим. Италия е силен поддръжник на Киев в борбата му срещу руските сили, като изпраща помощи и оръжия - макар да заяви, че последните могат да се използват само на украинска територия.

Мелони заяви в четвъртък, че подкрепата на Рим е с цел „да постави Украйна във възможно най-добро състояние, за да изгради преговорната рамка за мир, мир... който не може да бъде капитулация“.

Още: Зеленски бил готов за "замразяване" на фронта в замяна на две решения за Украйна?

По-рано в четвъртък Зеленски заяви, че прекратяване на огъня с Русия не е обсъждано с европейските съюзници и призова за повече подкрепа от страна на Запада в навечерието на тежката зима. В петък сутринта президентът Зеленски ще се срещне с папа Франциск във Ватикана като част от 48-часовото си пътуване, което включва още Лондон, Париж и Берлин. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес