Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо: Нов пакт ще събере британската и германската армия за учения срещу Русия

21 октомври 2024, 06:38 часа • 567 прочитания

Тази седмица Великобритания и Германия ще подпишат исторически пакт за сътрудничество в сферата на сигурността. Това би трябвало да означава и по-тесни британски връзки с ЕС що се отнася до военното дело, пише The Times.

По същество се очаква с пакта британски и германски военни сили да могат да правят и да реализират съвместни учения на Източния фланг на НАТО – по-точно в Естония и Литва, като отговор на заплахата от Путинова Русия. Освен това с пакта двете държави ще могат съвместно да купуват повече оръжия и това ще доведе до по-тясно сътрудничество в разработването и производството на оръжия от следващо поколение: Литва започва да гради база за германски войски на 20 км от Беларус

Британският министър на отбраната Джон Хийли се надява, че пактът ще укрепи британската и германската отбранителна индустрия. The Times отбелязва, че Обединеното кралство се стреми да сключи широкообхватен пакт за сигурност и отбрана с ЕС, обхващащ отбраната, споделянето на разузнавателна информация, енергетиката и борбата с нелегалната миграция.

Още: Великобритания не е готова, ако Русия реши да отмъщава

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес