Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания започва разследване по Panama Papers

04 април 2016, 20:40 часа • 1556 прочитания

Испанската прокуратура започна предварително разследване на случаи на пране на пари и данъчни измами след изтичането на т.нар. Panama Papers ("Панамски документи"), предаде AFP.

По-рано днес във Франция също оповестиха, че започват проверки на база документите.

Свидетелствата, които изтекоха чрез германския вестник „Зюддойче Цайтунг” и Международния консорциум на разследващите журналисти, показват дейността на панамската правна кантора „Мосак Фонсека”, осигурявала офшорен пристан за активите на редица политически фигури, спортни и филмови звезди и други финансово благосъстоятелни членове на световния елит.

Легитимността на огромният масив от 11,5 милиона документа беше частично потвърдена от кантората, която заяви, че ще търси правата си в съда.

Сред използвалите или използващи офшорки чрез „Мосак Фонсека” фигурират имената на премиера на Исландия, еврокомисаря Мигел Канете, украинския президент Петро Порошенко, бащата на британският премиер Дейвид Камерън, саудитският крал Салман, футболната звезда Лионел Меси, близки роднини на китайския президент Си Цзинпин, познати на руския президент Владимир Путин и много други.

Използването на офшорни фирми и сметки, с цел заобикаляне на данъци, не е непременно незаконна практика, но непременно утежнява националните бюджети и може да бъде използвана за пране на пари от незаконна дейност и други схеми.

В рамките на разкритията стана ясно, че режимът на президента Башар Асад в Сирия най-вероятно е използвал офшорни компании, за да заобикаля международните икономически санкции и по този начин е успявал да подсигурява военните си действия в страната.

Същевременно премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон отказа да подаде оставка заради разкритията в „Панамските документи”. Публикуваните от Международния консорциум на разследващите журналисти разкрития показаха, че Гунлаугсон и съпругата му са държали милиони долари в компанията „Винтри” (Wintris) на Вирджинските острови.

През 2009 година Гунлаугсон прехвърля 50-процентовия си дял в компанията на жена си за символичната сума от един долар.

Министър-председателят настоява, че никога не е крил пари в чужбина, както и че съпругата му, която е наследник на голямо наследство от баща й, е плащала всичките си данъци в Исландия.

„Нейната компания не може да бъде наречена офшорна, в смисъла, че плаща данъци в чужбина, вместо в Исландия”, гласи официална позиция на Гунлаугсон на уебсайта му.

Незаконни деяния отрече да е извършил и украинския президент Петро Порошенко. Украинският лидер не отрече съществуването на офшорните му сметки, но заяви, че те по никакъв начин не нарушават националните и международни закони.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес