Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания и Гибралтар затоплиха отношенията си

30 ноември 2018, 17:08 часа • 1424 прочитания

Великобритания разкри четири споразумения, подписани с Испания, които са част от споразумението за Brexit и предвиждат безпрецедентно сътрудничество между Мадрид и Гибралтар. Меморандумите за разбирателство очертават сътрудничеството в областта на контрабандата на тютюн, полицията, правата на работниците и околната среда, като създават съвместни комисии, които ще се събират, за да обменят информация, предаде БГНЕС.

Меморандумите само за преходния период, докато Обединеното кралство всъщност напусне Европейския съюз, но все пак представлява тласък в отношенията между Испания и Гибралтар, британска отвъдморска територия, за която Мадрид отдавна претендира.

Съгласно споразуменията Гибралтар се е съгласил да увеличи цената на тютюневите изделия в опит да атакува контрабандата. Цените понастоящем са между 25 и 48% по-ниски в сравнение с Испания, в зависимост от продуктите.

Друг меморандум установява съвместна комисия между Испания и Гибралтар за полицейско и митническо сътрудничество, трети за правата на работниците, а още един - по въпросите на околната среда, като всяка страна има равен брой членове. Договорките не засягат трънливия въпрос за суверенитета на Гибралтар.

Испания отдавна си иска обратно Гибралтар - малък скалист връх на южния край на Испания, от който се е отказала в полза на британската корона през 1713 г. Гибралтар обаче иска да поддържа връзките си с Обединеното кралство.

Отношенията между Испания и Гибралтар отдавна са опънати и това се отразява върху малката сухоземна граница между тях. При един особено разгорещен спор за оспорвани води испанските органи увеличиха граничните проверки през 2013 г., като създадоха продължаващи часове блокади и накараха Европейската комисия да се намеси и да облекчи кризата. Но Brexit накара правителствата на Испания, Гибралтар и Великобритания да преговарят за много отдавна съществуващи въпроси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес