Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Исландия отива на предсрочни избори на 30 ноември

15 октомври 2024, 23:55 часа • 527 прочитания

Исландия ще проведе предсрочни избори на 30 ноември. Това съобщи правителството във вторник, след разпадането на разединената коалиция.

В неделя министър-председателят Бярни Бенедиктсон обяви оставката на правителството заради дълбоките разногласия в трипартийната ляво-дясна коалиция по въпроси, вариращи от външната политика до търсещите убежище и енергетиката. Коалицията се състоеше от Партията на независимостта на Бенедиктсон, Ляво-зеленото движение и дясноцентристката Прогресивна партия, предаде БГНЕС.

Още: Туристически бум: Поредна страна в Европа взема мерки срещу свръхтуризма

Във вторник правителството съобщи, че президентът Хала Томашдотир е приела оставката на Бенедиктсон и е определила дата за провеждане на изборите. „Президентът прие оставката и поиска от правителството да действа като служебно правителство, докато бъде сформирано ново правителство след парламентарните избори, които ще се проведат на 30 ноември“, заяви правителството.

Ляво-зеленото движение заяви във вторник, че няма да участва във временното правителство, което означава, че до изборите ще управлява двупартийно коалиционно правителство. Исландия трябваше да проведе парламентарни избори най-късно до септември 2025 г.

Още: Уникални моменти в споразуменията за сигурност с Швеция и Исландия: Зеленски подписа документите (СНИМКИ)

Проучване на Галъп, публикувано на 1 октомври, показа, че коалиционното правителство се ползва с подкрепата на едва 24,6% от избирателите - най-ниският резултат, регистриран от Галъп за Исландия от 30 години насам. В същото време социалдемократите изпреварват трите партии заедно с 26,1%.

Бенедиктсон пое поста министър-председател през април 2024 г., след като Катрин Якобсдотир от Ляво-зеленото движение подаде оставка, за да се кандидатира за президентския пост, който не успя да спечели.

Още: Евакуация заради вулкан в Исландия (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес