Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран дава първите балистични ракети на Русия (СНИМКА)

07 септември 2024, 07:30 часа • 4743 прочитания

Иран дава първите балистични ракети на Русия, информира ASTRA. Още през февруари месец тази година западни медии вече съобщиха, че ирански ракети с малък обсег са изпратени в Русия, но тази информация по-късно беше опровергана от началника на Главното разузнавателно управление на Украйна Буданов. 

Още: Иран скоро ще даде балистични ракети на Русия: Източници на Bloomberg

САЩ и Европа работят съвместно върху санкции срещу Иран

Затова вече САЩ информираха съюзниците си в Европа, че Иран дава първите балистични ракети на Русия. 

Сега САЩ и Европа работят съвместно върху санкциите срещу Иран. Преди това страните от Г-7 предупредиха Иран за санкции, ако доставя оръжие на Русия.

Още: Зеленски предупреди руските региони, от които се изстрелват балистични ракети (ВИДЕО)

Какво се знае?

Анонимен американски служител потвърди пред Wall Street Journal, че Иран е доставил ракетите в Русия, а високопоставен европейски служител заяви, че се очакват още доставки на ирански ракети за Москва.

Иран и Русия подписаха договор през декември 2023 г. за изпращане на ирански балистични ракети с малък обсег Ababil и балистични ракети с малък обсег Fateh-360 в Руската федерация. Не е ясно обаче какъв точно вид ракети са включени в наскоро доставената пратка.

На 7 юли "Ройтерс" съобщи, че от август и октомври 2023 г. Иран е разширил поне два от своите отбранителни промишлени обекта извън Техеран, за да подпомогне производството на безпилотни летателни апарати и ракети, някои от които са предназначени за Русия. Наскоро Русия засили ракетните нападения и атаките с дронове срещу Украйна, като по-специално продължава да използва разработените в Иран дронове "Шахед-131/136" и севернокорейски балистични ракети.

През предстоящата есен и зима Русия вероятно ще използва балистични ракети, предоставени от Иран, за да атакува украинската енергийна, военна и гражданска инфраструктура, за да дестабилизира допълнително украинското общество и да разруши украинската отбранителна индустриална база, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес