Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийският премиер, ръкувал се наскоро с Путин, отива в Украйна

19 август 2024, 14:23 часа • 1357 прочитания

Индийският министър-председател Нарендра Моди отива на посещение в Украйна, потвърди на 19 август Министерството на външните работи в Ню Делхи, цитирано от Kyiv Independent.

Посещението ще се състои на 23 август. Индийските медии съобщиха за него за първи път през юли - то ще бъде първото пътуване на Моди до Украйна от началото на пълномащабната война, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г.

Още: Ключов избор пред Индия: Русия или САЩ?

Моди вече беше в Русия

Предишния месец Моди посети Русия и проведе разговори с Владимир Путин - среща, която включваше дори прегръдка между двамата лидери, станала после обект на критики.

През юни Моди се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Италия по време на срещата на върха на Г-7. Те обсъдиха продължаващата война, като Нарендра Моди подчерта значението на „диалога и дипломацията“. Той потвърди, че Индия ще продължи да подкрепя мирното разрешаване на войната.

Снимка: Kremlin.ru

Ню Делхи призовава за дипломатическо решение на войната на Русия срещу Украйна, но едновременно с това развива тесни икономически връзки с Москва. След западните санкции Индия стана един от основните купувачи на руски петрол, въпреки че натискът от американските санкции все повече застрашава тази търговия.

Въпреки че Индия участва в световната среща на върха за мир в Украйна през юни, Моди не присъства лично и в крайна сметка индийският представител не подписа съвместното комюнике.

Моди беше и един от малкото демократично избрани лидери, които поздравиха Путин за преизбирането му през март след вот, който според всеобщото мнение не беше нито свободен, нито честен.

Още: Путин и Моди решиха: Индийците, воюващи в руската армия в Украйна, се връщат у дома

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес