Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идея за още пушечно месо за армията на Путин: Още докато си обвинен, не осъден

30 август 2024, 07:03 часа • 1498 прочитания

Още преди да започне съдебен процес срещу обвинен в престъпление, той да може да сключва договор да влезе в руската армия и да отива да се бие в Украйна – такава идея под формата на законопроект вече е внесена в Думата (долната камара на руския парламент). Автори на законопроекта са Андрей Картаполов, председател на военната комисия на Думата, и Павел Крашенинников, както и сенатор Андрей Клишас, а в електронното деловодство на Думата докуметът вече присъства.

Кога можеш да се спасиш от присъда според законопроекта – още когато прокуратурата предаде делото на съда, но преди обвинението да бъде гледано и да стане ясно дали всъщност обвиненият ще бъде осъден. Може да е след издаване на присъда, но преди тя да влезе в сила. Всичко това ще важи по време на военно положение, мобилизация или война - Русия все още е в положение на частична мобилизация от есента на 2022 година, официален президентски указ за отмяната ѝ няма.

Още: Безплатна земя в Крим, ако се биеш за Путин в Украйна: Обещание за всички руснаци

Вносителите на законопроекта уверяват, че той "няма да доведе до отрицателни социално-икономически, финансови и други последици".

В Русия отдавна осъдени за каквито и да е престъпления може да се отърват от излежаването на присъда, ако отидат да се бият в Украйна и оцелеят. В Украйна също набират осъдени за армията, но не позволяват на всеки затворник да влезе във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) – има множество ограничения, при които не може да излезеш от затвора под претекст служба в армията: Официално: Украйна приема престъпници в армията си:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес