Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И все пак е убит: The Insider показа документи, че Навални е бил отровен

30 септември 2024, 14:00 часа • 2263 прочитания

Изданието The Insider, което си сътрудничи с българския журналист Христо Грозев, е получило достъп до стотици официални документи, свързани с гибелта на Алексей Навални в изправителната колония "Полярен вълк". По информацията в тях руските власти целенасочено са премахнали споменаването на симптомите, които не съответстват на официалната версия за смъртта на руския опозиционер. Според лекари тези симптоми еднозначно показват, че Навални е бил отровен.

Две версии

The Insider се е сдобил и с две версии на постановление за отказа за образуване на наказателно дело, подписани от майор Александър Варапаев. В по-кратката версия симтомите на Навални са описани по следния начин:

Още: В Русия започна съдът над адвокатите на Навални (СНИМКИ)

"Осъденият Навални А. А. 16.02.2024, намиращ се в двора за разходки №2, е почувствал рязко влошаване на здравословното си състояние, за което е съобщил на дежурния сътрудник на учреждението, който извел последния от помещението на двора за разходки в помещението на секция №4.

След това осъденият Навални А.А. легна на земята и започна да се оплаква от рязка болка в областта на корема, започна рефлекторно изхвърляне на стомашно съдържание, появиха се конвулсии и той загуби съзнание, за което бе незабавно съобщено на медицинските работници на изправителното учреждение."

Първата версия на постановлението. Снимка: The Insider

Още: Руската прокуратура отмени края на разследването за смъртта на Навални, ще проучва още

В по-късната версия на това постановление (която става и окончателна) всички думи за болки в корема, повръщането и конвулсиите ги няма. The Insider разполага и с друг документ - опис на "иззети обекти", в който също фигурират "образци от стомашно съдържание", при което те са дадени за експертиза, макар официално да не бе съобщено нито за експертиза, нито за повръщане. 

Втора версия на постановлението. Снимка: The Insider

Още: Следственият комитет: Навални е починал от "комбинирано заболяване". Съпругата му: Прикривате следите си (ВИДЕО)

Потвърждение

Документите потвърждават думите на Юлия Навалная, която по-рано заяви, че в "последните минути преди смъртта си той се оплаквал от остра болка в корема."

Списъкът с иззетите документи. Снимка: The Insider

Експертно мнение

Според реаниматологът Александър Полупан, който е лекувал Навални в болницата в Омск след отравянето му с Новичок през 2020 г., посочените в документите симптоми по никакъв начин не съответстват на официалната версия.

"Официалната причина за смъртта - нарушение на сърдечния ритъм, по никакъв начин не би обяснила тези симптоми, които виждаме в постановлението: острата болка в корема, повръщането и конвулсиите. Едва ли такива симптоми могат да се обяснят с друго освен с отравяне. Краткото време между болката в корема и конвулсиите навежда към мисълта, че това може да бъде фосфороорганично вещество (към тях се отнася и Новичок), но не при външно приложение, а при вътрешно", коментира Полупан. С него са съгласни и други лекари с различни специалности, интервюирани от The Insider.

Още: "25 години Путин лъже, но ще бъде сложен край": Юлия Навалная с ВИДЕО за инаугурацията на диктатора

Други факти

Към вероятността за прилагане на отрова говорят и други фактори: властите дълго време не даваха тялото на Навални на близките му и не допуснаха провеждането на алтернативна експертиза на биологичен материал. Едва сега фактът на отравянето е потвърден документално, пише още The Insider. 

Още: След семейна трагедия: Отиде си докторът от Омск, лекувал отровения Навални

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес