Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И рускините на война: Губернаторът на Белгород поощрява (ОБЗОР - ВИДЕО)

08 октомври 2024, 09:29 часа • 2567 прочитания

3 000 000 рубли еднократно до 31 декември, 2024 година, ако се запишеш за професионална служба в руската армия. Това обеща губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Именно Белгородска област, заедно с Курска, усетиха най-много и най-жестоко последствията от подпалената в Украйна война от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Офертата от 3 000 000 рубли е на местно ниво – парите се плащат от Белгородска област. На федерално ниво, т.е. плащанията от руския държавен бюджет, са 400 000 рубли – еднократно, ако се запишеш в руската армия. Но по региони и области даваните еднократни премии са доста по-големи – заявката на Гладков обаче удари в земята всички досега: Путин също реши: Повече пари, ако се запишеш войник. Заден ход за смартфоните в руската армия

Гладков обърна внимание и на жените, които "искат да се запишат в руската армия". Той го направи във видеообръщение, уж отговаряйки на въпрос. От думите му излезе, че за войната в Украйна руската армия търси медици, явно доста. Затова – ако сте жена, имате средно или висше медицинско образование, и се запишете в руската армия, подписвайки професионален договор, тогава "ще изпълнявате задачи в рамките на "специалната военна операция (СВО)" (гнусното име, което режимът на Путин налага за войната в Украйна):

Същевременно Bloomberg съобщава, че Брюксел обмисля как да заобиколи поредното вето на Унгария, което спира над 6 млрд. евро военна помощ за Украйна – по Европейския механизъм за мира. Въпросните средства са компенсация, която се превежда от ЕС за страни-членки, които доставят оръжие за Украйна. Виктор Орбан обаче ги блокира: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

Каква е алтернативата? Брюксел проучва настроенията сред страните-членки да се правят доставки на оръжие за Украйна на доброволна основа, докато нещата с Европейския механизъм бъдат уредени. Елемент от стратегията е да има двустранни споразумения с Украйна, тогава ще може да има разблокиране на средства и даващите оръжие да получават пари за това. Днес, 8 октомври, предстои среща на посланиците на ЕС, на която трябва да се разбере накъде духа вятърът.

Междувременно, украинският премиер Денис Шмигал обяви на среща със словашкия си колега Роберт Фицо, че Украйна няма да поднови договора с Русия за транзита на петрол и газ към Европа след изтичането му. Причината е ясна – Украйна иска да ограничи по всякакъв начин приходите в руския държавен бюджет, защото те се харчат най-много за водене на война срещу самата Украйна. Шмигал призова всички страни-членки на ЕС да се откажат от руския петрол и газ, за да помогнат войната да спре. Фицо гостува в Украйна, но не отиде до Киев – и имаше наглостта да говори защо да не се обстреля "някой фонтан в Брюксел" с дългобойни ракети, за да разбере Европейският парламент "за какво става въпрос" след като предлага да няма ограничения пред Украйна да ползва западно оръжие: ЕП: Страните да вдигнат ограниченията, за да може Украйна да ползва западно оръжие срещу Русия

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

В Черно море вече има общо 16 руски военни кораба, като 7 от тях са ракетоносци. Ракетоносците могат да изстрелят общо 48 ракети "Калибър", предупреждава украинският генщаб. Информация за навлизането на повече руски военни кораби в Черно море дойде още вчера сутринта. Продължават да горят цистерни-резервоари на морския терминал за петролни продукти във Феодосия:

(КАРТА) По неофициални данни от украински източници на 7 октомври руснаците са отчели тактически успехи в няколко направления на фронта. Има неофициална информация, че те са успели да си върнат позиции в химическия (агрегатния) завод във Вовчанск (ВИДЕО и геолокализация), Харковското направление. Говорителят на украинското командване "Харков" полковник Виталий Саранцев коментира, че през последната седмица руснаците са извършили атаки, в които са използвали над 100 единици бронирана техника по целия фронт на боеве в Харковска област. Освен това, има данни за лек руски напредък в района на Пищане, източно от Терно и южно от Макеевка - за Пищане съобщава и популярният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. (КАРТА) Но най-тревожната новина са данните, че руската армия е превзела Золота Нива до Угледар и това поставя Велика Новоселка, която се намира западно от Угледар, в много сериозна опасност - "Рибар" също казва, че Золота Нива е превзета - има видеокадри от руски източници, потвърждаващи, че руснаците атакуват селото и влизат в западната му част с бронирана техника, като те са цитирани в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Специално за ситуацията след падането на Угледар, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец посочва в свой анализ, че голямата цел на руската армия ще е района на Курахово и то да бъдат извършени маневри по такъв начин, че да се получи обкръжение в по-голям мащаб, отколкото в Угледар. Машовец очертава като непосредствена цел линията Курахово – Богоявленка, но счита, че към момента руската армия е далеч от нея. Друго направление според него е Пречистовка – Новоукраинск, посочва още и линията Елисаветовка – Новоукраинка плюс Елисаветовка – Успеновка. Посоките на възможните руски настъпления според украинския експерт са две: Максимиляновка (има неофициални данни, че 50% от населеното място е под руски контрол) – Курахово и Константиновка – Екатериновка; Угледар – Максимовка. Машовец прогнозира, че основните руски сили ще бъдат хвърлени по първата посока, за да се освободят части за Покровското направление – първо за превземането на Селидово и след това на Покровск. Като общ резерв от изток и от юг (Угледар) за руски напредък към Курахово Машовец изчислява, че в момента става въпрос за само около 7500 войници, 15 танка, 88 бронирани машини на пехотата и малко над 50 оръдия – всичко това извън основните сили.

Отново има рязко увеличение на интензивността на боевете на дневна база. За денонощието на 7 октомври са станали факт 172 бойни сблъсъка, с 31 повече на дневна база. Има и увеличение при хвърлените от руснаците авиационни бомби – 122, но нивото на артилерийски обстрели е под 4500 снаряда – това сочат данните от сутрешната сводка на украинския генщаб.

Най-горещите направления са Кураховското и Покровското – с 37 и 26 отбити руски пехотни атаки съответно. Главната руска цел и за двете направления си остава Селидово – украинският телеграм канал "Офицер+" коментира, че лека-полека руската армия опитва да стегне града в обръч, като струпва части и щурмува с пехотни групи с висока интензивност от север, откъм Мариновка. Става въпрос за атаки тип "пушечно месо". Откъм Цукурино, т.е. южния фланг, боевете също са жестоки. В дневния анализ на ISW са цитирани украински твърдения, че руснаците са изцяло превзели Цукурино, след като са овладели и последната украинска позиция там - комбината за отглеждане на птици.

Прави впечатление, че украинският генщаб посочва и Лисовка (на запад от Новогродовка) като другото място с най-голям брой бойни действия – украинският военен Станислав Осман, член на батальона "Айдар", изрично казва, че руснаците са претърпели сериозни загуби при опита да удържат позициите си в гористия пояс от изток до селото. Картина от жестокостта на боевете в района на Новогродовка: ВИДЕО, 18+

Другите най-горещи направления са Купянското и Лиманското. Там е имало съответно по 25 и 20 руски пехотни атаки. Официалната информация на украинския генщаб потвърждава, че боеве има и край Макеевка, и край Терно, както и Крухляковка, Синковка, Новоселовка и Глушковка. Цялата тази активност е с една цел – руснаците да успеят да елиминират всички украински позиции на изток от реките Оскол и Жребец.

От малко над денонощие насам се вдига доста шум за руска операция, с която части на руската армия се успели да преминат река Денпър и са завладели село Камянско на западния бряг. Нищо такова няма, категоричен е Станислав Осман, като използва доста цветист език – че руснаците са "хванали" не Каменка, а шнур. "Рибар" изрично пише, че имало атака и пробив от север, през бившия язовир и река Янчекрак, но било рано да се говори, че руската армия се е укрепила на позиции в селото. Операцията била направена, за да се попречи на подготовка на украински операции за връщане на град Енергодар, до Запорожката АЕЦ. Видеокадри и геолокализация на боеве при Камянско има в обзора на ISW. А при Работино боевете също са жестоки – близък бой, заснет на ВИДЕО, 18+

За Курска област обзорът на "Рибар" за пореден ден показва – инициативата продължава да се държи от украинската армия и няма никакви признаци за масирана руска контраофанзива, с която Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да бъдат отблъснати зад границата.

Още: В Москва търсят войници по улиците: Стряскащи данни за руските загуби само в едно направление (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес