Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватска инфлуенсърка, експертка по винтидж мода, се бори за място в Европейския парламент (СНИМКИ)

06 юни 2024, 10:40 часа
Реклама

Експертката по грим и винтидж мода Нина Скочак има десетки хиляди последователи в Instagram и още стотици хиляди в TikTok. Хърватката се надява, че тази й популярност ще й спечели място в Европейския парламент на 9 юни.

Скочак оглавява първата независима листа на "Поколението Z" в Хърватия, която се състои от 12 кандидати на възраст между 19 и 30 години, съобщи АФП.

По думите й това е експеримент, който досега не е правен.

Още: Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Скочак е завършила журналистика, има магистърска степен по европейска политика и е била стажант в Европейския парламент през 2022 г. Сега тя работи по популяризирането на европейската програма за научни изследвания "Хоризонт" за учени, които се опитват да направят големи пробиви.

Хърватката събра необходимите й 5000 подписа за регистрация за кандидатурата й за ЕП именно в социалните мрежи, както и с обиколки по кафенета и барове, както сама признава. "Не използвахме традиционни методи", доволна е тя.

Снимка: Instagram/ninaskocak

Още: Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

"Младите хора днес предпочитат собствените си канали пред традиционните партийни структури. Трябва да създадем различни платформи и методи, за да ги ангажираме", смята тя.

Във видеата си Скочак обяснява изборния процес на хората от своето поколение и призовава последователите си да участват в оформянето на политическия пейзаж. В коментарите много от тях й благодарят, че най-накрая е обяснила как работи всичко, и казват, че сега със сигурност ще гласуват за първи път. Програмата на Скочак се фокусира върху участието на младите хора в политиката и се застъпва за намаляване на възрастта за гласуване на 16 години, както и за въвеждане на младежки квоти на европейските избори.

Според проучванията младите хървати имат едно от най-ниските нива на разбиране на политиките на ЕС. 71% от тях заявяват, че разбират малко или нищо за ЕС, докато средното европейско ниво е 55%, според проучване на Евробарометър през 2021 г.

Снимка: Instagram/ninaskocak

Според Скочак младите хора всъщност се интересуват от европейските избори, но са разочаровани от традиционната политика и се нуждаят от известно насърчение. В момента само трима евродепутати са на възраст под 30 години и тя вижда необходимост от промяна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес